Змии и жега дебнат в планината през лятото
Змии и жега дебнат в планината през лятото / DarikNews.bg, архив

Змии и горещо време са най- голямата опасност в планината през летните месеци, предупреди шефът на великотърновските планински спасители Боян Димов. По това време на годината масовият турист излиза в Балкана, но не бива да го подценява, апелира той. По думите му планинарите трябва да се пазят от топлинен или слънчев удар, независимо че като цяло горе е по прохладно през деня. Затова е хубаво да са екипирани с шапки, кърпи и слънчеви очила, както и да си носят слънцезащитни кремове с по- висок фактор. Туристите да не забравят още, че времето се променя бързо в планината, а нощем температурите падат значително, добави Боян Димов.

По думите му в раницата трябва да има достатъчно течности, а по възможност и противозмийски серум. В момента отровните змии са излезли и наистина представляват заплаха. В случаи на ухапване е необходимо незабовно да се тръгне надолу и да се търси лекарска помощ, акцентира дългогодишният спасител. Според него е важно да се тръгва по набелязания маршрут сутрин, а не в следобедните часове, когато е възможно разстоянието да не се преодолее в светлата част на деня.

Боян Димов информира още, че е започнал ремонт на базата на спасителите на хижа „Грамадлива”, която не е ремонтирана от 40 години.