Златарчанинът Михаил Ганев стана световен шампион по борба
Златарчанинът Михаил Ганев стана световен шампион по борба / БГНЕС

Михаил Ганев донесе трета световна титла за България от първенство по борба, което се провежда в Москва.

Роденият в Златарица талант завoюва първото място в категория до 84 килограма на шампионата по свободна борба, след като победи досегашния шампион от "Хернинг- 2009" Заурек Сохиев от Узбекистан с 2:1 части (1:0, 0:4, 4:2).

Българският национал взе първата част след влизане в краката за 1 точка.

Втората част бе за Сохиев, който набързо поведе с 3:0 точки след поваляне и носене, а по- късно взе още една точка след влизане в краката. Драмата бе в третата част. След две сваляния узбекът поведе с 2:0 точки и вече се виждаше победител, когато Ганев го събори и взе две точки за 2:2, а след това веднага приложи кръстачка за още две- 4:2 и триумф за българския борец.

На полуфиналите възпитаникът на Младежкият клуб по борба „Царевец Етър- 93" срази и европейския шампион от "Вилнюс 2009" Сослан Кцоев с 2:0 части (6:0, 4:3).

Преди това Ганев се справи със Стивън Хил (Нова Зеландия) с 2:0 части (4:0, 3:0), Пьотр Янулов (Молдова) с 2:1 части (0:1, 1:0, 1:0), а на четвъртфиналите надделя и над Михал Балавендер (Полша) с 2:1 (0:1, 1:1, 5:2).

"Не съм и мечтал, че ще се завърна по такъв начин, като спечеля световната титла. Твърдо бях решен да докажа, че мястото ми е сред медалистите. Затова всичките срещи бяха на 100 процента, борих се с пълни сили. Благодаря на треньорите, които ме изведоха до този триумф. Във финалната схватка нито за миг не гледах на Заурбек Сохиев като на световен шампион. Напротив, той ми бе като цел, защото е световен шампион и ме нахъса да му отнема титлата. Победата над руснака Сослан Кцоев на полуфиналите бе еднакво ценна за мен, както и останалите победи. Защото тя не би дошла, ако не бях победил състезателите преди това", каза Михаил Ганев.

Михаил Ганев изкачва втори световен връх. Преди пет години той стана световен шампион за юноши във Вилнюс. Другият му голям успех е златният пояс на Дан Колов, който опаса през 2006 г. Талантливият борец е роден в Златарица преди 25 години. Титлата за мъже от Москва е първа за планинския градец, който до сега се гордееше със среброто от световен шампионат на легендата Васил Чакалов.

За борбата обаче Ганев е открит от великотърновския специалист Лако Лаков, който създаде и друг първенец на Планетата Радослав Великов. Последните две години бяха много трудни за Мишо. Първо загуби баща си, а след това претърпя сложна операция на коленни връзки, която за дълго го извади от строя. Завръщането му на последното европървенство бе белязано с бронзов медал, а в Москва най- после Съдбата му се отплати за тежките дни.