Над 30 населени места в областта продължават да бъдат без ток
Затруднено е движението в района на Присовски завои край Велико Търново. Движението на входа на кв. "Чолаковци" е нормализирано. По пътя за Русе поетапно се пропускат автомобили в двете посоки. Затворен е пътят между селата Самоводене - село Царевец, както и участъкът Долна Оряховица – село Камен - обходният маршрут е през Стражица и село Николаево.

На място има екипи на полицията, пожарната и Областно пътно управление, които работят по изтеглянето им. На терен е и директорът на Областната дирекция на полицията във Велико Търново старши комисар Димитър Машов.

Зимна обстановка: Бедствено положение и затворени пътища на места в страната

От полицията призовават да се шофира внимателно, предвид продължаващата зимна обстановка по пътищата във Великотърновска област.

Над 30 населени места във Великотърновска област продължават да бъдат без електрозахранване, каза областният управител Ивайло Здравков.

Работата на аварийните екипи на електроразпределителното дружество продължава вече 24 часа, но е затруднена в труднодостъпните райони и на местата, където преспите от мокър сняг, в резултат от навяванията, достигат между 3 и 5 метра.

В десетте общински центъра електроподаването е осигурено, проблемът е в населените места, уточни Здравков. Сред най-критичните точки са районите около Павликени, Полски Тръмбеш, Елена и Сухиндол.

В четири общини са преустановени учебните занятия – Велико Търново, Лясковец, Павликени и Сухиндол. В община Полски Тръмбеш в две села Петко Каравелово и Раданово също няма учебен процес заради липсата на ток.

Междувременно в община Свищов седем села продължават да са без ток от снощи, дейностите по разрешаването на проблема текат и в момента, каза кметът на общината Генчо Генчев.

Според него ситуацията е възникнала поради прекъснати проводници след обилния снеговалеж през изминалите дни. 

По думите му селата са без ток повече от 20 часа. Той посочи, че снощи екипите на „Енерго про“ са работили по отстраняването на проблема, но ситуацията е тежка, защото аварията се намира в труднодостъпно дере. 

Въпреки усилията на екипите на енергийното дружество за отстраняване на авариите в селата Овча могила, Морава, Горна Студена, Алеково, Александрово, Совата и Хаджидимитрово, проблемите с тока продължават. 
Марина Петрова, Лилия Йорданова/БТА