Започна извозването на снега, събран при почистването на улиците
Започна извозването на снега, събран при почистването на улиците / netinfo
Уширяване на почистените и проходими участъци от уличната и пътна мрежа във Велико Търново започна веднага след спирането на снеговалежа, съобщиха от пресцентъра на общинска администрация.
Около спирките на градския транспорт и прилежащите им площи приоритетно започва товаренето и извозването, извън рамките на града, на събрания при почистването на уличната мрежа сняг.
След изнасянето на снега ще бъде разпръсната пясъчно-солна смес, която трябва да предотврати обледяването на участъци от уличните платна, след очакваното застудяване през тази нощ и следващите няколко дни.
Община Велико Търново и фирмите, ангажирани със снегопочистването отново апелират към гражданите да не излизат с автомобилите си на пътя, освен ако не е крайно наложително. Да складират почистения от автомобилите си и от почистените тротоарни площи сняг в близост до бордюрите, а не върху пътното платно.
Заради затопляне на времето, през деня се очаква постепенно топене на снега и образуване на ледени висулки от стрехите на сградите, които могат да бъдат опасни за гражданите. Община Велико Търново напомня на собствениците и обитателите на жилищни сгради, както и на ръководителите на фирми, учреждения, организации и институции, че са длъжни съгласно чл.44, ал.2 и 3 от Наредбата за опазване на околната среда на територията на общината, да премахнат ледените висулки от стрехите на сградите си, както и обледяванията върху тротоарните площи, предизвикани от отвежданата от климатичните инсталации вода.
Продължава работата по ръчното почистване и опесъчаване на обществените пространства - спирките на градския транспорт и прилежащите им площи, стълбищата и алеите в парковете.