Второто издание на футболния турнир в памет на Г. Шопов ще се проведе на 10 октомври
Второто издание на футболния турнир в памет на Г. Шопов ще се проведе на 10 октомври / Дарик нюз, архив

Второто издание на футболния турнир в памет на Георги Шопов ще се проведе във В. Търново на 10 октомври, съобщи председателят на Съдийската комисия към Зоналния съвет на БФС във В. Търново и член на националната Петър Петров. На 6 октомври се навършват три години от смъртта на патрона на турнира, който е дългогодишен ръководител на съдийската комисия в старата столица. В надпреварата, провеждана по идея на съдийския наблюдател на УЕФА- Ичко Лозев, ще се включат четири отбора от по 10 арбитри от ранглистата на „А” и „Б” група от четирите зони: София, Пловдив, Варна и Велико Търново.

Състезанието ще бъде открито в 15 часа в комплекс „Спортно Търново”. Регламентът предвижда едновременно в игра да бъдат 5 полеви играчи и един вратар. Срещите са от по две полувремена по 20 минути с неограничен брой смени, извършвани при спряна игра. Програмата предвижда от 15.30 часа мачовете София- Варна и Велико Търново- Пловдив, от 16.30 часа играят София- Велико Търново и Варна- Пловдив, и  от 17.30 часа София- Пловдив и Велико Търново- Варна. Награждаването на победителите ще стане по време на официалната вечеря за участниците.

Първото издание на турнира бе спечелено преди година от отбора на варненските футболни съдии.            

Георги Шопов е роден на 24 януари 1928 г. в Димитровград. Завършва ВИФ, бил е вратар на столичния "Локомотив", а от 1950 г. животът му е изцяло свързан със старата столица. От 1950 до 1963 г. е преподавател по спорт във военното училище и получава офицерско звание. След това е сред първите преподаватели по физическо възпитание в създадения през 1963 г. Великотърновски университет и става основател на спортната катедра, в която работи до 1993 г. За дълъг период от време е председател на Съдийската комисия към Зоналния съвет на БФС и на практика всички елитни арбитри от старата столица дължат на него старта в кариерата. Написал е историите на съдийството в региона и на Алма матер.