Военният университет признава матурите за вход във висшето училище
Военният университет признава матурите за вход във висшето училище / netinfo
Националния военен университет “Васил Левски” ще приема курсанти и студенти с оценките от матурите, съобщи заместник- началникът на ВУЗ- а по учебната част полковник доцент Любомир Каменов.

Ако кандидатът обаче реши може да положи и изпити.

Кандидатстващите за специалностите от факултет „Военновъздушни сили”, ще полагат конкурсен изпит само по математика, а за всички останали специалности изпитите ще бъдат по математика, история или география.

Минималният бал за прием остава 20. За първи път се въвежда изпити по западни езици.
Националният военен университет ще приеме през учебната 2008/2009 година 250 студенти редовно обучение и още 290 задочно обучение.

През новата учебна година студентите ще се обучават в 11 специалности в степените бакалавър и магистър.

Допълнително ще бъдат приети 91 курсанти, от които 12 девойки, разпределени в 4 военни специалности. Кандидат курсантите ще полагат още специализиран изпит по физическа подготовка и тестове за психическа годност.

И тази година Военния университет ще проведе предварителни изпити - по математика на 19 април, по история на 10 май и по география на 17 май. Тестовете по езикова и физическа подготовка са между 9 и 16 май.

Редовните кандидатстудентски и кандидаткурсантски изпити и са планирани за периода 18 до 28 юли.
От 5 до 7 март експертна група от Агенцията по акредитация ще оценява специалностите по администрация и управление. Очаква се НВУ да получи акредитация за специалността “Национална сигурност” със срок на обучение 4 години.