Празник на градинарската чорба събра за пета поредна година в Златарица признати майстори на кулинарното изкуство и градинарството. Целта на атрактивното събитие е да запази градинарството като традиционен за Златарица поминък. Районът се слави със зеленчукопроизводството си, както и с това, че много от местните жители са отивали на гурбет в други европейски страни, където са работили и са предавали своя опит.
Тази година празникът съвпада с 37-та годишнина от обявяването на Златарица за град. За празника в местността Черничките бе показана възстановка на изпращане и посрещане на гурбетчии. В приготвянето на вкусните градинарски чорби премериха сили 17 групи, всяка със свой казан. Участниците бяха от Златарица, Миндя, Козаревец, Родина, Равново, Мерданя, Горско Ново село, както и два казана на гости от румънския град Гаужани, побратимен на Златарица.
Първа награда и 100 лева за най-майсторски приготвена градинарска чорба спечели Христина Йоргова от Златарица. Второто място и 80 лева спечели групата за стари градски песни от Козаревец с главен готвач Анка Смилкова. Журито присъди и две трети награди от по 60 лева - за Мария Ямакова от Златарица и Пламен Борисов от Мерданя.
Специални награди от по 25 лв. получиха най-малкият участник - 11-годишният Петър Кирчев от Златарица и най-възрастният майстор-готвач - Йорданка Първева на 82 години от Дома за стари хора в Златарица. Журито поощри с парични премии и най-красиво подредените кътове на групите.
За да стане вкусна градинарска чорба, трябват много зеленчуци и подправки, споделиха жените от Козаревец, които грабнаха второто място. Те участват в златаришкия празник за трета поредна година. Казват, че приготвянето на градинарската чорба отнема поне три часа.
Чуйте ги в звуковия файл.