Великотърновски талант спечели първия турнир Млад гросмайстор
Великотърновски талант спечели първия турнир Млад гросмайстор / netinfo

Плевен бе домаки на първия турнир по класически шах за деца от 8 до 16 години, част от веригата "Млад гросмайстор". Надпреварата бе част от проекта "Надеждите на България", другите четири прояви ще се в Пловдив, Благоевград, Шумен и Варна. Финансирането е предоставено от фондация "Америка за България", като целта е да се популяризира шахматната игра сред децата. След изиграване на петте турнира по 4 деца от всяка група ще продължат на финала в Трявна, където ще мерят сили състезатели от цялата страна. При нов успех, те ще продобият правото да участват в международния фестивал "Надеждите на света", който за десети път ще се проведе във Варна.

 Турнирът в Плевен събра 48 участника от Северна България, а ШК „Етър" се представи с 9 състезатели.

Най-голям успех постигна 13- годишният Емил Стефанов, победил при 16-годишните, с шест от седем възможни точки, без да допусне загуба. Четвърти завърши връстникът му от „Етър" Волен Дюлгеров,  а Ива Пенчева е шеста. Елена Дюлгерова е на 9 място, а Мария Калбанова на 12-то.

При 12- годишните Дамян Калбанов спечели четвъртата обявена награда с 3,5 точки.

При десетгодишните четвърти е друг етърец Стефан Янев с 4,5 спечелени точки. Само на половин точка след него остана съотборникът му Кристиан Иванов, но допълнителните показатели го пратиха чак на 11 място.

 При най- малките, до 8 години с 3 точки четвъртата награда взе 6-годишния Никола Николов от старата столица.Той водеше в класирането кръг преди края, но загуби в последната партия от Михаил Кирков от „Плевен- 21".

Награда получи и треньорката на етърци Светла Йорданова .

"Това беше изключително полезен турнир за нашите състезатели. Нашата зона е една от най- силните в страната и се радвам, че отново го доказахме. Още е рано да се каже, но дадохме сериозна заявка във всички групи за излъчване на представител на финала. Все още всички деца  имат шанс, защото по регламент се вземат най- добрите 4 класирания от 5 турнира. За Емил Стефанов това бе и последна проверка преди Световното първенство другия месец", коментира Светла Йорданова.