Великотърновци ловиха шарани с ръце на Никулден
Великотърновци ловиха шарани с ръце на Никулден / Дарик нюз
Великотърновци ловиха шарани с ръце на Никулден
68796
Великотърновци ловиха шарани с ръце на Никулден
Великотърновци ловиха шарани с ръце на Никулден
Великотърновци ловиха шарани с ръце на Никулден
  • Великотърновци ловиха шарани с ръце на Никулден
  • Великотърновци ловиха шарани с ръце на Никулден
  • Великотърновци ловиха шарани с ръце на Никулден

Десетки малки и големи великотърновци се събраха по-рано днес в парк „Марно поле”, където Община Велико Търново организира празнично честване на Никулден.

Традиционният празник на Св. Николай Мирликийски чудотворец, избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите, бе един от акцентите в коледната програма на Общината.

Въпреки че празнува имен ден, директорът на дирекция „Култура и туризъм” в общината Нелина Църова бе в парка и лично следеше реализацията на програмата. Именничката ще празнува довечера със семейството и близки, като на трапезата ще са традиционният рибник и питка. Тя обаче ще се довери на водещ кулинар от великотърновски ресторант за приготвянето на вкусотията.

Чуйте я в първия звуков файл.

Празникът започна с благослов от свещеник, последван викторина на тема риболов с награди, осигурени от Ловно-рибарско дружество „Сокол 1884”. Докато част от публиката печелеше риболовни принадлежности от викторината, друга част се редеша пред кулинарна изложба-базар на никулденски специалитети, приготвени от майстор-готвачите на два хотела в града и от ученици в Професионалната гимназия по туризъм „Д-р В. Берон”.

Мениджърът на хотел „Премиер” Аделина Александрова разкри една от рецептите за приготвяне на рибник. По думите й почистеният шаран, до 2 килограма, се овкусява със сол и черен пипер и се оставя да престои. През това време се приготвя плънката от много лук- червен и бял, орехи и подправки за риба- мащерка, дивесил, целина и риган. Напълненият шаран се запечтва с клечки за зъби или се зашива и се пече на умерена фурна около час и половина, разказа Аделина.

Повече от нея във втория звуков файл.

По същото време най-нетърпеливите, желаещи да участват в шоуто „Улови си шаран” – ловене на живи риби с ръце, бяха окупирали басейна, в който Николай Босилков- рибовъд от село Никюп, бе пуснал шарани, толстолоб и каракуди. Единайсетокласничката от Езикова гимназия Калина първа се престраши и хвана едър шаран, който после пусна обратно. Когато състезанието стартира, тя отново нямаше проблеми с улова на риба за разлика от други, които се потопиха цели в ледената вода. Калина разказа, че ходи с баща си на лов и рядко на риболов, а за приготвянето на рибата ще се довери на баба си, която знае как.

Още от Калина в третия звуков файл.

Малкият Акъ от Русе пръв опита късмета си да хване шаран за 30 секунди. Дошлият на гости на леля си 12- годишен хлапак цопна целият във водата, но не успя при първия опит. После обаче се реваншира и напълни торбичката с малки и големи риби.