Велико Търново потъна в прах, смъкват кабелите под земята
Велико Търново потъна в прах, смъкват кабелите под земята / netinfo

Броени дни преди Велико Търново да се превърне във фестивален център и в разгара на туристическия сезон, улиците на града заприличаха на траншеи. Прах и мръсотия се стелят навсякъде. Разкопаните тротоари се превърнаха в изпитание за пешеходните умения на жителите и гостите на старата столица.

Причината - започна вторият етап от дългоочакваното полагане на оптичната кабелна мрежа в централната градска част. То се извършва съгласно цялостен проект и постигнато предварително споразумение между кмета на общината и всички кабелни оператори и фирми, които ще ползват оптичната кабелна мрежа.

Велико Търново е един от малкото градове в страната, които успяха да постигнат координация с всички оператори и полагането на кабела ще стане с едно разкопаване на улиците и тротоарите, информират от пресцентъра на общината. Полагането на мрежите под земята ще позволи спазването на европейските норми и изисквания и ще премахне сноповете кабели, които сега висят от сградите и над улиците.

В момента две групи работят по полагане на кабелната мрежа около парк “Марно поле” и улиците “Цар Тодор Светослав” и „Христо Ботев” до здравната каса.

Всички, които са решили да се разхождат из града е добре да знаят, че предстои полагане на кабелна мрежа по улиците: ”Калоян”, “Асен Русков” и ”Дондуков”.

Ще се наложи да стиснем устни и да не дишаме дълбоко, да се заредим с достатъчно на брой обувки и търпение, защото разкопките ще завършат след 15 – 20 дни. Такъв е срокът, който посочват от общината, за приключване на работата по полагане на кабелите, в зависимост от атмосферните условия. Веднага след това ще започне възстановяването на уличните и тротоарни настилки. Общата дължина на трасетата, които ще бъдат положени на този етап на проекта са над 12 000 м.

След приключване на този етап от реализацията на проекта да се готвят за прашни изпитания и разкопани тротоари жителите на кв.”Кольо Фичето”. Там мрежата ще се смъква под земята през август и септември.

Извършваните в момента дейности са втори етап от реализиране на проекта за полагане на мрежа от оптични кабели в град Велико Търново. През лятото и есента на 2007 г. беше положена оптичната кабелна мрежа по улиците “Никола Габровски”, “България”, “Ниш”, “Плиска” , “Ален мак”, “Велики Преслав”, “Краков” и “”Любен Каравелов” с обща дължина на трасето 7000 м.

Община Велико Търново се извинява на всички граждани и гости на града за временно причинените неудобства по време на изкопните работи.