Велико Търново почете храбростта на българските войни и 80 години "Майка България"
Велико Търново почете храбростта на българските войни и 80 години "Майка България" / DarikNews.bg
Велико Търново почете паметта на големия български поет и революционер Христо Ботев, както и на героите, загинали за свободата на Отечеството и родните земи, за българското национално обединение. В 11,45 часа курсанти от Националния военен университет застанаха на пост пред паметниците на Апостола на свободата Васил Левски и на Стефан Стамболов, „Велчова завера”, Паметника на обесените, Паметната плоча на загиналите за България. С полагане на цветя те отдадоха чест на българските герои.

Точно в 12,00 ч. с двуминутен сиренен вой бе почетена паметта на Христо Ботев.

чествания Велико Търново
netinfo

„Христо Ботев остава в съзнанието на всеки българин като гения на българската литература, защото синът на калоферския учител Ботьо Петков е личност, изпреварила времето си, достигнала до духовни прозрения, останали неразбрани от неговите съвременници. Словото е неговото първо оръжие, с което се противопоставя на робския страх на вековната несъпротива на българина”, с тези думи започна литературната композиция, посветена на 141 години от гибелта на великия роден поет и революционер. Той бе прочетен пред паметника „Майка България” от ученици от Природо-математическата гимназия „Васил Друмев”.

чествания Велико Търново
netinfo

След рецитала, Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Славчо Иванов отслужи заупокойна молитва. По време на военния ритуал представителите на институции, организации, училища и гражданите поднесоха венци и цветя, след което прозвуча и химнът на Република България и химнът на Велико Търново.
 

чествания Велико Търново
netinfo


В честванията се включиха народни представители, представители на институции, жители и гости на града.

чествания Велико Търново
netinfo

Организатори на честванията са Община Велико Търново, Национален военен университет „Васил Левски”, Общонародна фондация „Христо Ботьов”- клуб Велико Търново и Великотърновска света митрополия.