В Стражица започна подготовката на Каралийчевите дни
В Стражица започна подготовката на Каралийчевите дни / Дарик нюз, архив

Работна среща с участието на експерти от общинска дирекция „Хуманитарни дейности", директори на учебни заведения, ръководството на Регионалната библиотека „П. Р. Славейков" от В. Търново, културни дейци и педагози се проведе в община Стражица. Форумът, в който се включи и заместник- кметът Йордан Димитров, бе посветен на организацията на традиционните Каралийчеви дни.

Тази година се навършват 110 години от рождението на големия български писател Ангел Каралийчев. Участниците в срещата обсъдиха предложения за културната програма на честванията. Най- вероятно те ще се проведат от 11 до 18 май, тъй като след тази дата има външни оценявания на учениците и матури.

Сред акцентите в програмата е карнавалното шествие с участието на ученици и малчугани от детските градини, маскирани като приказните герои на Каралийчев. В програмата са включени още конкурс за най- добра драматизация на приказка на Каралийчев, конкурс за есе „А имаше един вълшебник", конкурс за най-добра рисунка „В приказния свят на Ангел Каралийчев".

Нов момент ще е изработване на хвърчила с мотиви от каралийчевите творби. С директора на библиотека „П. Р. Славейков" Иван Александров бе уточнена организацията по провеждането на кръглата маса с участието на преподаватели от ВТУ и специалисти по детска литература. Александров предложи и да се издаде юбилеен билингвистичен сборник на български и английски, свързан с живота и делото на писателя.

Сред другите събития ще бъдат общинска лекоатлетическа щафета „110 г. от рождението на Каралийчев", среща на ученици с български писатели, както и издаване на юбилеен вестник. В рамките на Каралийчевите дни ще се организира експозиция  на народните занаяти, етнографска сбирка, конкурс за най-добра погача „Житената питка" и др.