Увеличиха на 70 000 лева парите за футбол, фенове разпънаха плакат на днешната сесия
Увеличиха на 70 000 лева парите за футбол, фенове разпънаха плакат на днешната сесия / Дарик нюз
Увеличиха на 70 000 лева парите за футбол, фенове разпънаха плакат на днешната сесия
70289
Увеличиха на 70 000 лева парите за футбол, фенове разпънаха плакат на днешната сесия
Увеличиха на 70 000 лева парите за футбол, фенове разпънаха плакат на днешната сесия
  • Увеличиха на 70 000 лева парите за футбол, фенове разпънаха плакат на днешната сесия
  • Увеличиха на 70 000 лева парите за футбол, фенове разпънаха плакат на днешната сесия

С 26 200 лева бе увеличена годишната субсидия за футболния „Етър В. Търново” на днешната сесия на Общинския съвет. Първоначалното предложение бе за 43 800 лева, заделени от средствата за домакинства на държавни първенства и за масовия спорт. По време на комисиите обаче по предложение на Петко Тюфекчиев бяха предвидени допълнителните пари, с които общата финансова инжекция набъбна на 70 бона и бе гласувана от Местния парламент.

Тези 26 200 лева ще бъдат осигурени от неданъчни приходи- наеми от общинска собственост. Всъщност реалната общинска инвестиция във футбола е доста по- голяма. Всички консумативи на стадион „Ивайло”, където са съблекалните и се играят мачовете са за сметка на бюджета. Безплатни са и прегледите на състезателите от всички възрастови групи в Спортния диспансер, които също се дотират от Община В. Търново, както и на останалите спортни клубове.

Сесията обаче стартира с мълчаливо присъствие на двайсетина фенове, сред които бяха председателят на Фен клуб „Етър” Венелин Русанов и членът на Управителния съвет на „Етър ВТ” Валентин Гитев. Привържениците на футбола разпънаха плакат, на който пишеше: „ФК „Етър” е отборът на В. Търново- а вие от къде сте ???!”.

„Очакваме да вземат някакво решение за футболния клуб, защото това в момента е прехвърляне на топката и измиване на ръцете с някакви жалки пари. Това ще унищожи школата и клуба. Види ли се, че Общината се грижи за футбола, ще вземат отношение и хората, които имат някакъв бизнес в нея. Общината е патрон, през нея минава всичко. В Управителния съвт нещата също не са както трябва. Двама работят, други пет гледат отстрани. Казаха ми, че са дали общо 4000 лева. Тази сума и фен клуба може да я извади”, заяви Венелин Русанов.

Чуйте го в първия звуков файл.

Думите му бяха потвърдени от Валентин Гитев, който каза, че ръководството се е събирало само веднъж, когато са подписвани учредителните документи на клуба.

„Към момента сме се събирали един път, когато се създаваше клуба. Бизнесмени и аз като представител на Фенклуба в УС. Оттогава не знам нещо въобще случва ли се, някой говори ли нещо. Можете да говорите със Сашо Нанков и Григор Григоров. Има двама души, които помагат активно, Общината също помогна до някаква степен през есента. Не знам колко е вярно, но ми казаха, че останалите пет човека са дали 4000 лв. Помагат един-двама и Нанков ходи да се моли на този и онзи и като излезе информация за някой бизнесмен, когото е помолил да помага, всички скачат върху него. Тази система явно е напълно порочна и няма нищо да се случи, докато не се създаде необходимата организация от властимащите хора. Ние сме просто фенове, които си поддържат отбора, но не можем да съберем бизнеса и да гласуваме бюджет за този клуб. Тази година се навършват 90 години "Етър" и тези пари, които се гласуват, трябваше да сеа само за честванията. Този отбор в момента е поставен на колене. Аз не знам вече защо съм в този УС, той не е действащ. Скоро ще се оттегля от него, ако нищо не се случва. С моето оттегляне ще се оттеглят и феновете. Никой няма да подкрепи отбор, който е на нивото на Ресен като финансиране и визия. Ние от месеци подготвяме честванията за пролетта, събираме всеки лев помежду си, а тук някакви хора, които имат власт и събират нашите данъци, отделят половин процент от бюджета на общината... 362 000 е толкова. Не знам в белите държави колко се отделя за спорт, но основните дейности са здравеопазване, спорт, сигурност, образование, каза Валентин Гитев.

Повече от него във втория файл.

Президентът на клуба Александър Нанков коментира в едно изречение изявлението на феновете: „Общината и кмета се опитват да правят каквото трябва, въпреки съпротивата, но някои членове на Управителният съвет не помагат достатъчно”.