Търновец си пише с Хавеланж, Пеле, Блатер, Платини, Кройф, Тинес и още куп величия в световния футбол (снимки)
Търновец си пише с Хавеланж, Пеле, Блатер, Платини, Кройф, Тинес и още куп величия в световния футбол (снимки) / Дарик нюз

Великотърновският футболен колекционер Веселин Комитов преди броени дни бе на прием в посолството на Бразилия в България, поканен лично от временно управляващия го Рикардо Гиера. Двамата се запознали по време на туристическото изложение във Велико Търново. Бразилският дипломат разгледал фотоси и материали от футболната изложба, която колекционерът подреди в подкрепа на кандидатурата на старата столица за културна столица на Европа и в чест на Световното първенство в Бразилия. След това от посолството поискали за тяхното външно министерство DVD и снимки.

– Г-н Комитов, как мина приемът в посолството на Бразилия?

- Градинското парти бе в лятната резиденция на посолството с интересната подробност, че то се намира на ул. "Велико Търново". Аз носих малък подарък - оригинален ключодържател, рекламен материал от Световното първенство по футбол от офиса на ФИФА в Сао Паоло, Бразилия. Получих го от Сеп Блатер, президент на ФИФА. Любопитното е, че в посолството нямаха такъв. Посланикът ми обърна специално внимание, подари ми книга с автограф. На тръгване всеки гост получи от домакините по една топка с цветовете на Бразилия с щемпел на Пеле. На нея също ми даде автограф.

Търновец си пише с Хавеланж, Пеле, Блатер, Платини, Кройф, Тинес и още куп величия в световния футбол (снимки)
netinfo

- През септември ще отбележите 40 години колекционерска дейност. Любопитно е как започнахте?

- На 18 септември 1974 г. във В. Търново гостува любимият ми отбор "Интер" за мач с "Етър". Съвместно с хората от клуба направих една диплянка за мача, като ползвах снимки от италиански списания. Струваше 20 стотинки и все още я има във витрината на нашия отбор на стадиона. За мача вкъщи дойде и един голям приятел журналист Иван Строгов. Със себе си доведе италиански журналист от в. "Стампа" от Торино. Подари ми една малка папка на "Фиат" с химикал и ми остави оригинални цигари. За Нова година получих картичка от "Интер" и така започнах. От този мач ми е и най-ценният сувенир - фланелката, с която игра в него италианската легенда Джачинто Факети. Тогава той я подарява на Георги Велинов, който преди 5 - 6 години ми я даде.

- Какво съдържа колекцията ви?

- Много неща - сувенири, значки, картички, флагчета, фланелки, топки, 600 - 700 стойностни книги за футбола. Картичките са над 2000, не съм се хващал да броя другите неща. Имам 68 вратовръзки, които си нося. Например в бразилското посолство бях с италиански костюм с риза на любимия ми немски отбор "Кайзерслаутерн", значка и вратовръзка на ФИФА. Аз най-много ценя книгите. Събрал съм уникални издания - "100 години ФИФА", "50 години УЕФА", клубни, национални издания. 20 години бях абониран и получавах безплатно "ФИФА нюз". Имам книгата на "Байерн" (Мюнхен) за трите им титли миналата година. Наистина имам уникални неща, но аз съм си малко чешит, търся по-нестандартните. Ето сега чакам от президента на „Борусия” (Дортмунд) малка чантичка за лични вещи. Струва 14 евро, но пък другите не търсят такива.

- Срещате ли отказ?

- Зависи какво им пращаш и как го разбират. Преди време получих оригинална картичка с автограф от Пеле, която на борсата струва между 500 и 700 щатски долара. Само той и Марадона имат такива.
Наскоро ме шокираха от "Байерн" (Мюнхен). Поисках си юбилеен медал на клуба, даже пари изпратих по пощата, но ми отказаха и знаете ли защо? Не контактували с нас, не сме им били в списъка. Но чрез Норберт Тинес, бившия президент на „Кайзерслаутерн” и патрон на нашия фенклуб, си го взех.

Търновец си пише с Хавеланж, Пеле, Блатер, Платини, Кройф, Тинес и още куп величия в световния футбол (снимки)
netinfo

- Има ли стойност колекцията ви?

- Може и да има, но не съм я смятал, влагам в нея цялата си душа. Много съм настоятелен, затова имам такава колекция. Търпелив съм. Защото знам - каквото посееш, това и ще пожънеш. Колекцията е в две стаи, с огромна библиотека, големи витрини и шкафове.

- Знаете ли кой е най-големият колекционер у нас или по света?

- Има големи колекционери. Бившият служител в БФС Бончо Тодоров има над 30 000 значки, но той събира само значки. Какво нещо пък гледах на един привърженик на Еузебио - цял апартамент, пълен с футболни сувенири. Нямаше място да няма нещо сложено, включително и по тавана. Това иска много пари. Чел съм и интересен случай с фен, който имал най-ценното нещо като колекционер - апендикс на бразилската звезда от миналото Диди. Правят му операция на Диди, човекът се скрил зад завесите в операционната и когато сложили отрязъка в тавичката, грабнал го и избягал.

- Има ли голяма личност, от която нямате сувенир?

- Сигурно има. С Йохан Кройф редовно си поддържам връзките. Мишел Платини е малко труден, откакто стана президент на УЕФА. Като шеф на Френската федерация ми отговаряше редовно. Зает е човекът. Не съм му само аз на главата. Наскоро президентът на ФИФА Сеп Блатер ми изпрати оригинална топка „Адидас – Бразука”, с която се играят мачовете на Световното първенство Бразилия 2014, с личния си автограф в чест на 110 години ФИФА. Сеп Блатер не е само наследник на Жоао Хавеланж, той е продължител на нашите кореспондентски взаимоотношения. Няма какво да съм поискал и да не ми пратят. За 100-годишнината на централата ми изпрати златен медал, тежащ 123 грама. Занесоха го на златар, човекът се хвана за главата.

Търновец си пише с Хавеланж, Пеле, Блатер, Платини, Кройф, Тинес и още куп величия в световния футбол (снимки)
netinfo

- А с кого сте в най-топли отношения?

- С Норберт Тинес и Жоа Хавеланж. Те двамата заслужават, както се казва, да ги оставя на мира. Над 200 неща имам от Хавеланж. През 2006 г. ми изпрати оригинална фланелка на Роналдо с N 9, автобиографичната си книга и снимка, на която е заедно внуците си. Най-ценно ми е, че на нея пише: „На скъпия ми приятел Веселин”. Наскоро пак ми прати писмо, а е на 98 години. Вижда се как му трепери ръката на човека. Много се притесних, като прочетох, че е приет в болница с белодробни проблеми. Той бе много добър с мен. Прати ми лична покана за сватбата на дъщеря си, но не можах да отида заради визи, финанси и т.н. Тогава отиде Иван Славков – Батето.
С Норберт Тинес сме много близки. С него сме се срещали. Дори хуманитарна помощ докара във В. Търново на два пъти. Тинес ме е научил как да се държа с тези хора. Преди време ми писа в едно писмо:"... с теб много отдавна сме приятели и отдавна си говорим за една обединена Европа, преди още да стане Европейски съюз". Бившият президент на "Сампдория" Паоло Мантовани ме беше поканил да му отида на гости в Италия и се бях наканил, но почина човекът.
Със Силвио Берлускони също си кореспондирахме редовно. Когато купи през 1986 година "Милан", му пратих икона. Вратовръзки ми е пращал, аз на него също. Имам 4 - 5 вратовръзки от него. Един ден по италианска телевизия го видях, беше с моя вратовръзка, на БФС. Не може да се сгреши, беше на раета. Писал съм си с братята Аниели, които направиха „Ювентус” най-големия клуб в Италия… Но нещата се променят с времето. Сегашните млади хора, не само в спорта, трудно отговарят. Проверяват какъв си, що си.

- За какво мечтаете още?

- Да гледам мач на живо на стадион „Джузепе Меаца” в Милано. За това ще ми помогне дъщеря ми. Иначе не обичам да пътувам. Гордея се, че съм истински колекционер. Търся, намирам, превеждам си сам статиите. Колекционерите са чешити. Някои са по-затворени, други не дават да им влизаш в обкръжението. Имам идея да направя книга за моята колекция. Ще бъде доста скъпа инвестиция обаче, защото в нея ще има много снимки…