Три години условно получи Георги Вълев за злоупотреба с доверието на клиенти
Три години условно получи Георги Вълев за злоупотреба с доверието на клиенти / DarikNews.bg

Великотърновският окръжен съд отменя предишната оправдателна присъда, наложена от същата инстанция на бизнесмена Георги Вълев. Той е обвинен за нанасяне на щети за над 23 000 лв. на бивши акционери на вече несъществуващата "Тракия банк" АД, чиито приемник стана "ДЗИ Банк". Делото бе гледано за втори път от Окръжен съд, след като беше възобновено и върнато от Върховната касационна прокуратура.

Съдът постанови присъда за Вълев от 3 години лишаване от свобода условно, с 5-годишен изпитателен срок. Присъдата подлежи на обжалване пред Върховен касационен съд.

Случаят доби скандална известност преди четири години и едва не доведе до фалит на банката, след като няколко съдии от различни районни съдилища в страната постановиха запори върху капиталите на банката като гаранция за удовлетворяване на претенциите на бившите акционери.

Според обвинението Георги Вълев е упълномощен от акционерите на дружеството да ги представлява пред съда относно претенциите им към приемника на „Тракия банк" - „ДЗИ Банк". Обвинението срещу Вълев е, че е действал против интересите на четиримата акционери и им e причинил значителни финансови загуби.

На днешното съдебно заседание в качеството си на свидетели се явиха жалбоподателите и бившите акционери на ''Тракия банк'' Георги Стойчев, Георги Трифонов, Мария Стойчева и Добромир Дойчев. Те свидетелстваха, че нямат никакви претенции към Георги Вълев, тъй като са получили сумите, които подсъдимият им е дължал. Между бившите акционери на „Тракия банк" и Вълев има и сключено споразумение от 24 октомври 2010 година, подписано от заинтересованите страни.

На предишното заседание на 18 януари като единствен свидетел и жалбоподател се яви само Георги Стойчев. По време на неговия разпит стана ясно, че отношение към казуса с „Тракия банк" има и Петър Атмаджов, който е приближен на Георги Вълев. Срещу Атмаджов има изпълнителни листове от Районния и Окръжния съд във Варна от четиримата акционери, тъй като част от претенциите им са отправени към Атмаджов, който пък е представлявал Вълев. Отношенията с Атмаджов също са уредени и бившите акционери нямат претенции към него.

Георги Вълев и Петър Атмаджов в момента се намира в шуменския арест с обвинение за съучастие в организиране на престъпна група и подбудителство за убийствата на великотърновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев.