Съветници от ВМРО искат държавата да инвестира в четирилентов път Русе- В. Търново
Съветници от ВМРО искат държавата да инвестира в четирилентов път Русе- В. Търново / Дарик нюз
Светници от ВМРО от четири общини искат държавата да инвестира в четирилентов път Русе- В. Търново
68487
Светници от ВМРО от четири общини искат държавата да инвестира в четирилентов път Русе- В. Търново
  • Светници от ВМРО от четири общини искат държавата да инвестира в четирилентов път Русе- В. Търново

Общински съветници от ВМРО- Българско национално движение от четири общини стартират съвместна инициатива. По- рано днес местните парламентаристи от Русе, Бяла, Горна Оряховица и Велико Търново внесоха в Общинските съвети проектотекст за предложение до Министерски съвет, съобщи доцент Милен Михов. Той, колегата му от старата столица Йордан Грозданов и Кирил Кирилов от Г. Оряховица представиха идеята на пресконференция.

„Искането ни е органите на местната власт да се обърнат към министър-председателя, министъра на регионалното развитие и Министерски съвет в Бюджет 2014 г. да бъдат заложени средства и да започне проектирането, а защо не и изграждането на четерилентов път Русе- В. Търново. Повече от десетилетия този път не е ремонтиран, а той е не само с републиканско значение, но е и част от голям трансевропейски коридор, който преминава през нашите общини. Другият по-важен аргумент е, че отдавна капацитетът на този път е изчерпан и той не може да поеме трафика от автомобили, които пътуват от цяла Европа през Балканите за Близкия и Далече Изток”, коментира доц. Милен Михов.

Той добави, че трасето е едно от най- натовараните с катастрофи и през последните години на тази отсечка са загинали над 130 човека и са ранени 541. Очакванията на вносителите на предложението са, че то ще бъде подкрепено от всички групи общински съветници и ще даде тласък на процеса по изграждане на ново пътно съоръжение.

Доц. Михов добави, че пътят ще има важно значение за развитието на града, на общината и на региона за привличането на чуждестранни инвестиции и туристи, особено от съседна Румъния. Според съветниците от ВМРО държавата трябва да проектира пътя, за да може да се търси европейско финансиране.

Чуйте повече от доц. Михов в звуковия файл.