Съкращават паралелки и учители в община Горна Оряховица
Съкращават паралелки и учители в община Горна Оряховица / netinfo

15 паралелки по-малко ще бъдат сформирани през новата учебна година в община Горна Оряховица. Това предвижда програмата за оптимизиране на училищната мрежа, която бе одобрена на вчерашното извънредно заседание на общинския съвет.

5 паралелки ще бъдат съкратени в основното училище в кв. Гарата. По две паралелки падат от училищата „Вичо Грънаров”, „Георги Измирлиев”, и „Кирил и Методий” в Горна Оряховица и от училище„Елин Пелин” в Първомайци. С по една се намалява броя на паралелките в училищата в Долна Оряховица, във Върбица и в Гимназията по селско стопанство „Боруш”.

Единствено в основното училище в Поликраище ще бъде разкрита една допълнителна паралелка, тъй като там ще бъдат приети учениците от предложеното за закриване училище в с.Янтра.

Намаляването на училищните паралелки неминуемо ще доведе до съкращения на персонала в училищата, стана ясно на общинската сесия. Според предварителните разчети от сферата на образованието в община Горна Оряховица ще бъдат освободени близо 60 души - педагогически и непедагогически персонал.

Програма за оптимизиране на училищната мрежа предвижда и намаляване на маломерните и слети паралелки в общинските училища. Това ще увеличи средната пълняемост, ще намалеят разходите по издръжка на един ученик, а средствата от издръжката на неефективните училища ще бъдат пренасочени към оформящите се средищни учебни заведения.

През март общинския съвет взе решение да бъдат закрити училището в Янтра, основното училище „Хаджи Викентий” в Първомайци и филиалите в Горски долен Тръмбеш и в Стрелец.

Програмата ще бъде изпратена в министерството на образованието. Ако ведомството на Даниел Вълчев одобри предложенията за оптимизиране на училищната мрежа, то общината ще бъде допълнително финансово стимулирана под формата на пари за реализирането на проекти за образованието.

В момента общинска администрация работи върху организацията на столовото хранене в училищата. Ще се търсят средства и за закупуване на училищни автобуси, тъй като при отпимизирането на училищната мрежа, транспортът на децата ще е изключително необходим.