Светият синод призовава митрополити да участват в заседанията от зимната сесия
Светият синод призовава митрополити да участват в заседанията от зимната сесия / DarikNews.bg, архив

Светият синод на заседанието си на 16 ноември взе решение да изпрати писма до Великотърновския митрополит Григорий, до Плевенския митрополит Игнатий и до Пловдивския митрополит Николай, в които ги призовава да участват в заседанията от зимната сесия на синода, които ще продължат до 19 декември. Това съобщава сайтът на Българската православна църква - "Българска патриаршия".

В писмата до тримата митрополити се посочва, че заседанията от зимната сесия на Светия синод ще продължат от 26 до 29 ноември, от 10 до 14 декември, както и на 18 и 19 декември. Сесията беше открита на 14 ноември и на нея не присъстваха тримата митрополити, до които са изпратени вчерашните писма. Не участваха също Врачанският митрополит Калиник, Американският и австралийски митрополит Йосиф, и Западноевропейският митрополит Симеон.

Светият синод припомня, че член 54 от устава предвижда, че митрополитите не могат да откажат участие в заседанията на синода по причини, които не са признати за уважителни. "При неизпълнение на това задължение архиереят подлежи на църковно наказание", заявяват от Светия синод.

До Врачанския митрополит Калиник Светият синод не е изпратил писмо, защото той е депозирал болничен лист. Плевенският митрополит Игнатий също е заявил, че е в болнични и се очаква до края на месеца да се включи в заседанията на синода.

Американският митрополит Йосиф в писмо до наместник-председателя на БПЦ - митрополит Кирил, е съобщил, че ще се върне в България на 19 ноември и ще участва в заседанията на Светия синод до края на зимната сесия.

Западноевропейският митрополит Симеон в писмото си до синода съобщава, че по здравословни причини няма да може да участва в неговите заседания.