Великотърновски митрополит Григорий
Великотърновски митрополит Григорий / снимка: БГНЕС, архив

Светското име на митрополит Григорий е Йорго Иванов Стефанов. Роден е на 10 октомври 1950 г. в с. Козаревец, Великотърновско. Основно образование получава в родното си село, след което учи в Техникума по машиностроене в Горна Оряховица.

След завършване на средното си образование, през 1968 г. постъпва като послушник в Преображенската света обител. Tам в началото на февруари 1974 г. е постриган в монашество с името Григорий от Великотърновския митрополит Стефан, който го ръкополага и в йеродяконски чин.

Продължава образованието си в Софийската духовна семинария и Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София, която завършва през 1979 г. По време на своето следване там йеродякон Григорий служи като митрополитски дякон на Великотърновския митрополит Стефан, който в началото на 1980 г. го ръкополага и за йеромонах. От края на 1980 г. йеромонах Григорий е назначен за протосингел на Старозагорската митрополия, която длъжност изпълнява до декември 1985 г. Като такъв на 6 декември 1981 г. по решение на Св. Синод е възведен в архимандритско достойнство от Старозагорския митрополит Панкратий.

От есента на 1982 г. архимандрит Григорий е на богословска специализация в университета в Нюшател, а по-късно и в институтите в Босей и Женева, Швейцария. Специализира в градовете Лондон, Бирмингам, Кентърбъри и Оксфорд, Англия. След завръщането си в България, от лятото на 1985 г., заедно със задълженията си на протосингел на Старозагорската митрополия, архимандрит Григорий е и сътрудник в отдела за Междуцърковни отношения при Св. Синод. На 22 декември 1985 г. в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" е хиротонисан в епископски сан с титлата "Константийски" и е назначен за викарий на Старозагорския митрополит Панкратий, какъвто остава до 1987 г., а от края на 1987 г. до Възкресение Христово, 1990 г. е викарий на Великотърновския митрополит Стефан.

От 1 април 1990 г. до 19 юни с. г. епископ Григорий е ректор на възстановената Пловдивска духовна семинария, а от 1 юли 1990 г. е назначен за ректор на Софийската духовна семинария, който пост заема до началото на 1994 г. На 27 февруари 1994 г. е избран, а на 6 март с. г. е и канонически утвърден за Великотърновски митрополит.

11 от 15-те митрополити от Светия Синод на Българската православна църква са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. Това обяви Комисията по досиетата. В списъка на сътрудниците на бившите тоталитарни служби не фигурира името на патриарх Максим.

Всички "осветени" православни митрополити работили като агенти за Шести отдел на ДС, който е отговарял за "борба с политическата диверсия", показва справка в огласените от комисията списъци. Великотърновският митрополит е вербуван през 1975 г. от 6-то управление на ДС с псевдоним Ваньо, сочат резултатите от проверката на Комисията по досиетата, които бяха публикувани в началото на годината. При него има искане за унищожаване на работното дело.

Източник: Българска Патриаршия и Комисия по досиетата