Стартира процедура за доставчиците на закуски в училищата
Стартира процедура за доставчиците на закуски в училищата / netinfo

До 17 септември фирмите от Великотърновска област, които искат да доставят закуска и напитки за първия срок на учебната 2007/2008 г., трябва да подадат оферти, съобщиха от пресцентъра на социалното министерство. Агенцията за социално подпомагане вече обяви открита процедура за това. Максимално допустимата цена на закуската и млякото за един ден и за едно дете, трябва да е до 0,50 лв. с ДДС. Изискванията са до два пъти седмично млечната напитка или чаят за учениците да бъдат заменяни с натурален плодов сок, плодово-зеленчуков или зеленчуков сок. Млякото, което ще се дава на учениците, трябва да е в индивидуална опаковка между 200 и 250 грама. То трябва да се предлага с температура не по ниска от 10 градуса. Закуските могат да бъдат сандвичи с млечен продукт (сирене, кашкавал, извара, млечни салати), сандвичи с меса (колбаси), риба или яйца, сандвичи със зеленчуци, а тестени закуски – не повече от веднъж седмично. Хлябът в сандвичите поне два пъти седмично трябва да е ръжен или пълнозърнест.
Съгласно приетата от Народното събрание и действаща от март 2005 г. Национална програма и План за по-пълно обхващане на учениците в задължителна училищна възраст, учениците от І до ІV клас, както и децата в подготвителните групи и класове за задължителна подготовка, получават безплатна закуска и мляко (чай).
През учебната 2005/2006г. тази национална програма се реализира в 2462 училища от всички 2474 на територията на страната. Общият брой ученици, включени в програмата, бе 293 379. Реализираните средства са в размер на 19 698 327 лв.