Средновековна музика и арт акции в Нощта на Самоводската чаршия
Средновековна музика и арт акции в Нощта на Самоводската чаршия / DarikNews.bg, архив

Средновековна музика по осветената с факли улица „Г.С.Раковски" във Велико Търново ще звучи в "Нощта на Самоводската чаршия", която ще започне тази вечер в 18,00 часа. Събитието е по инициатива на Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов" и „Таралеж - клуб за културни инициативи" и се реализира с подкрепата на Община Велико Търново.

На специално изградена сцена на площада на чаршията гражданите и гостите на старата столица ще видят група Eriney и техния микс от автентична средновековна музика, български, ирландски и ориенталски фолклор. Музикантите Деница Серафимова и Виктория Николова - вокали, Евгени Чакалов - флейти, Здравко Пеев - уд, Никола Петров - келтско бузуки, Александър Тупанков - перкусии, вплитат в едно цяло древни мелодии, енергични ритми и екзотични отглраси.

Най-малките в петъчната вечер ще могат да се включат в детски пърформанс "Картина от сенки" под ръководството на Гергана Пенова. В акция „Пътят - пeтата посока" хуожниците Ганчо Йорданов и Димитър Стефанов ще изрисуват с акрилни бои и спрейове стълбите от Старата поща на чаршията до ул."Стефан Стамболов". В Старата поща ще се реализира последният етап от проект „Комуникации" на Минифестивала на съвременното изкуство на арт грпа „Дупини".

В клуб „Таралеж" ще бъде открита фотоизложба от конкурса „Самоводската чаршия - улицата на занаятите", в който чрез Фейсбук са  подадени над 200 снимки. Журито от майсторите от чаршията ще определи наградените снимки, чиито автори ще получат сувенири, изработени в ателиетата от самите занаятчии.

В Нощта на Самоводската чаршия ще бъдат отворени всичките 16 работилници и майсторите ще демонстрират традиционните български занаяти. В Билкарницата ще раздават чайове от различни лековити треви.

За първи път ще бъде представено логото на занаятчиите, което ще е марка на техния ръчен труд. То е разработено по идея на управителя на „Царевград Търнов" Цветомир Бояджиев и от днес ще бъде поставено върху всички занаятчийски работилници на Самоводската чаршия.

Заради програмата за "Нощта на Самоводската чаршия" тази вечер от 17,00 до 23,00 ч. ще бъде затворена за движение на автомобили ул. „Г. С. Раковски" (Самоводска чаршия), както и площадното пространство пред Дирекция „Култура" на чаршията, информират от Община В. Търново.