Слагат информационни табели в три резервата
Слагат информационни табели в три резервата / Дарик нюз, архив

Започва изграждането на посетителска инфраструктура в резерватите „Бяла крава”, „Хайдушки чукар” и „Савчов чаир”, съобщиха от РИОСВ – Велико Търново. Дейностите са   по проект, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.“ .   До октомври съвместно с ТД  „Трапезица-1902“ ще бъдат изработени и монтирани 12 информационни табла на границите на резерватите и в близките селища.

Те ще съдържат информация за резерватите, забранените дейности в тях и карти на защитените територии. РИОСВ изпрати писма до кметовете и кметските наместници на селата Войнежа, Костел и Буйновци за съдействие за определяне на място в централната част на селото за поставяне на табло. Останалите табла ще бъдат поставени на границите на резерватите.

Две предупредителни табели ще бъдат монтирани в близост до резерват „Хайдушки чукар“ по билния маршрут хижа „Горски дом“ – хижа „Чумерна“, като част от националния маршрут Ком – Емине. Те ще предупреждават за наличието на резерват и за съществуващите забрани съгласно Закона за защитените територии.

В същия период предстои маркиране на границите на трите резервата. Посетителскатата пътека в поддържан резерват „Савчов чаир”, която е определена със заповед на министъра на околната среда и водите, също ще бъде маркирана в рамките на проекта.