Шест нови семейства кандидатстват за приемна грижа
Шест нови семейства кандидатстват за приемна грижа / dariknews.bg
Шест нови семейства кандидатстват за приемна грижа
30789
Шест нови семейства кандидатстват за приемна грижа
  • Шест нови семейства кандидатстват за приемна грижа

Шест семейства кандидатстват за приемна грижа през месец юни в Областния център по приемна грижа във Велико Търново.  Те са от общините Павликени, Горна Оряховица и Стражица. Три семейства от региона вече са утвърдени за приемни родители със съдействието центъра. Две са от великотърновска община и едно семейство от Горна Оряховица, информира ръководителят на центъра Даниела Тасева.

Областният център по приемна грижа се намира в квартал „Бузлуджа". Разкрит е в началото на октомври 2009 година по проект, финансиран от УНИЦЕФ. Центърът е на подчинение на Международна социална служба България и в страната има общо девет такива, обясни Даниела Тасева.

В центъра във Велико Търново има над 40 запитвания от семейства за процедурите по кандидатстване и одобрение. За съжаление те са доста продължителни и понякога тромави, което отказва повечето кандидати. Няма изисквания за доход и повечето от желаещите да станат приемни родители са безработни, тъй като разчитат на заплатата, която ще получават, коментира Даниела Тасева.

Одобрените за приемни родители се назначават на трудов договор към Агенцията за социално подпомагане на минимална работна заплата. За грижите за детето получават и допълнителни добавки от държавата, които обаче не надхвърлят 200 лева на дете.

Повече за изискванията да станеш приемен родител и за дейността на Областния център по приемна грижа чуйте от Даниела Тасева в звуковия файл.