С видеокамери и трикилометрова ограда пазят Никополис ад Иструм
С видеокамери и трикилометрова ограда пазят Никополис ад Иструм / РИМ-В. Търново
Започна социализирането на Никополис ад Иструм
59564
Започна социализирането на Никополис ад Иструм
Започна социализирането на Никополис ад Иструм
  • Започна социализирането на Никополис ад Иструм
  • Започна социализирането на Никополис ад Иструм

1 934 321 лева ще бъдат вложени в социализирането на древния римски град Никополис ад Иструм, което вече започна. Проектът се финансира от Европейския съюз по Оперативна програма „Регионално развитие" в подкрепа на паметниците на културата с национално и световно значение. Националното съфинансиране 290 148 лева, а бенефициент е Министерството на културата.

1 246 265 лева от сумата ще бъдат вложени в строително- монтажни работи, които ще бъдат изпълнени в петмесечен срок от Консорциум „Римски резерват".  Проектантът арх. Боряна Хараланова разказа, че ще бъде изградена ограда от габиони по протежение на крепостната стена с дължина 2 600 метра. Върху нея ще бъде монтирана сигнално- охранителна система, за опазването на обекта са предвидени и видеокамери. Пред римския град ще има паркинг с площ 1 800 квадратни метра. Предвижда се възстановяване на електрозахранването и четирикилометровия водопровод. В Никополис ад Иструм ще се влиза през висока дървена порта, а за хората с увреждания ще бъде закупен електромобил. Заложени са още рехабилитация на построената през 1937 г. археологическа база, нови тоалетни, вечерно осветление, информационни табели, изграждане на алеи и т.н.

Чуйте повече от архитект Боряна Хараланова в първия звуков файл.

„Всичко това е много хубаво и ние с доц. Павлина Владкова, с която работим от 30 години в Никополис ад Иструм, много се радваме. Възниква обаче въпросът през април, когато строителите си свършат работата, кой ще пази направеното", коментира директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов. Той съобщи, че обектът е държавна собственост и са поискали от Министерството на културата щатни бройки за охрана, но са им отказали с мотива, че са закъснели.

Още от него във втория звуков файл.

Другият проблем е пътят до Никополис ад Иструм, който е в изключително лошо състояние. Надеждите са, че ако не бъдат отпуснати средства от държавата, общините В. Търново и Г. Оряховица съвместно ще го ремонтират и ще осигурят достъп на туристите.