С над 1 млн. лв. ремонтират бившия Пионерски дом и разкриват нови социални услуги
С над 1 млн. лв. ремонтират бившия Пионерски дом и разкриват нови социални услуги / DarikNews.bg
С над 1 млн. лв. ремонтират бившия Пионерски дом и разкриват нови социални услуги
49872
С над 1 млн. лв. ремонтират бившия Пионерски дом и разкриват нови социални услуги
  • С над 1 млн. лв. ремонтират бившия Пионерски дом и разкриват нови социални услуги

Проект на стойност 1 049 524 лева, осигурени от Световната банка, стартира от вчера в сградата на Общинския детски комплекс във В. Търново. „Инвестиции в ранното детство - гаранция за благосъстоянието на децата и семействата в община Велико Търново" е името на проекта, който ще се реализира в следващите 24 месеца, съобщи Росица Димитрова- директор на Дирекция ''Социални дейности'' в Общината.

Дейностите започват с ремонт на 718 квадратни метра от покривната конструкция над югоизточното крило в комплекса. В бивши помещения на Общински детски комплекс ще бъде изградена нова елинсталация. Предстои изграждането на нови санитарни възли, част от тях пригодени за хора с увреждания. За лицата с проблеми на опорно-двигателната система ще бъдат поставени и три повдигателни съоръжения.

Помещенията, които се предвижда да бъдат ремонтирани и обзаведени, са лекарски кабинет, манипулационна и зала за екипно обсъждане, зала за психомоторика, кинезетерапия, семен център, логопедичен и психологичен кабинет, кабинет за индивидуална работа за деца и семейства, зала за групова работа с деца /лятно училище/, зала за групова работа с родители / училище за родители/ и методически кабинет. Очаква се фирмата- изпълнител да приключи строително ремонтните дейности до края на юли.

Деца от 0 до 7 години с увреждания и в в риск от изоставяне, непосещаващи детски заведения, отглеждани в бедност, са целевата група на проекта.
„Целта на проекта е да не се стига до изоставяне на детето и до настаняването му в институция. Ранната превенция е свързана с подкрепа на семействата при отглеждане на деца с увреждания. Говорим за консубтации с родителите още от ниво родилен дом. Това е много важен проект, тъй като ще ни даде възможност да покрием целия арсенал от социални услуги за децата и семейства на територията на общината", коментира Росица Димитрова.

В семейния център ще се приемат деца с увреждния, които по една или друга причина не са могли да постъпят в детска градина. 22 души ще бъдат ангажирани със социалните услуги, като ще разполагат с два автомобила. В мобилните екипи се включват социални работници, психолози, медицински сестри и педагози.

„Идеята е не да чакаме децата и семействата да идват в базата, а нашите професионалисти да бъдат адекватни и да отговарят на потребностите на хората по места", каза още Росица Димитрова. Според нея повечето от рисковите семейства са в селата Леденик, Водолей и Ресен, където има различни етноси и се наблюдават безработни родители и изоставени деца.. Подборът на потребителите на услугите ще се прави съвместно с Областна дирекция „Социално подпомагане".

Повече за проекта чуйте от Росица Димитрова в звуковия файл.