С хеликоптер ще доставят храна на 70 души в Еленския Балкан
С хеликоптер ще доставят храна на 70 души в Еленския Балкан / netinfo

С хеликоптер ще доставят храна и вода на туристите, блокирани на хижа „Чумерна” и база „Твърдица” в Еленския Балкан, съобщи Валери Събев от Гражданска защита, В. Търново. По разпореждане на министър Емел Етем за 70-те бедстващи туристи Министерството на държавната политика при бедствия и аварии подготвя пакети с хляб, вода, кафе, кашкавал и други необходими продукти за 2-3 дни. В спасителната акция на министерството ще се включи и БЧК.

Около 70 души, между които 20 деца, са затворени принудително в снежния капан в двете бази, които са на около 200 метра една от друга. Опитите да се стигне до тях и от към Елена и от към Твърдица са затруднени от триметрови преспи и според експерта от Гражданска защита до бедстващите ще се стигне в неделя. За това в момента е в ход операция за снабдяване на туристите с припаси по въздуха.
В област В. Търново бедственото положение в общините Елена и Златарица ще остане в сила до утре, защото много от междуселските пътища са затрупани и в някои населени места продуктите се носят на ръка, тъй като автомобилите не могат да стигнат.
Все още затворени остават пътищата Павел- Совата, Стефан Стамболово - Обединение и Плаково - Средни колиби - Елена.
Без ток в Областта е само село Чакали в община Елена.