/ "Царевград Търнов" ЕООД
Четири дни, от 21-ви до 24-ти септември ще продължи колоритният есенен празник на прочутата Улица на занаятите във Велико Търново. Традиционната Нощ на Самоводската чаршия и Фестивалът на занаятите ще предложат на жителите на старата столица и гостите на града много емоции и богата арт програма.

Фестивал на цветовете организираха от Градски ученически парламент (СНИМКИ)

Събитието е вдъхновено от Европейската инициатива “Нощ на музеите”. Началото му е поставено през 2011 година, а изминалите седем издания привлякоха хиляди посетители от цялата страна и чужбина.

Празникът на Самоводската чаршия и този път ще съчетае минало и настояще в занаятите, традициите, музиката и съвременното изкуство. През четирите дни ще има изложение на занаятчии от страната,в което 50 самоуки творци ще покажат ръчно изработена керамика, бижута, аксесоари, играчки,кожени изделия, плъсти и други.

В базара на продукти и храни с еко произход ще се предлага ръчно точена юфка, различни видове мед, сирена и сладка, лютеница, продукти от козе мляко, печени на мангал кестени.
   
Фотографска изложба проследява съвремието на старата столица

В своите работилници майсторите от чаршията ще демонстрират съхранените от тях старинни технологии и ще дават уроци на желаещите. На фона на уникалната архитектура и автентичнатаобстановканаСтароТърново ще има изпълнениянауличниартисти и музиканти,различни пърформанси, интерактивни игри и детски представления. На Улицата на занаятите ще звучи много красива и качествена музика.

За първи път на събитието ще гостува фотографът Асен Великов с изложбата си „Родова Памет“. Майсторът на портретната фотография на фолклорна тематика ще покаже 26 от най-добрите си снимки –уловени мигове с несломим български дух, които ще са експонирани на фасадата на Старата поща.

Празникът на Улицата на занаятите във Велико Търново ще започне на 21–ви септември с Нощта на Самоводката чаршия. Вечерният концерт от 20:30 часа ще е на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили с участието на обичаната българска народна певица Гуна Иванова, поп звездата Росица Кирилова, Фолклорна формация Ладена””, ТанцовсъставАлгара”” и други. Вечертащезавъшисъсзрелищнотоогнено шоу на артистите от Театъранаогъня и сенките “Fireter“.

В събота, 22-ри септември, на чаршията ще бъде представено петично-музикалношоу„Търсяте…в хоризонтанамоятадлан“ с участиетонаСимеонАспарухов, ИваСпиридонова и дуетKsAnA и музикалниятпроектGrpovin Pipers, създаден от членовенаOratnitza, BalkanHED& I.V.R. Project, който съчетава експерименталнозвученес родопскакабагайда, прогресиврокелементи, електроника, дръмендбейс и дъбстеп.

500 изпълнители представят културата на девет държави във Велико Търново

На 23-ти септември на Самоводката чаршия ще звучи джаз, както и романтичната музика на търновеца Петко Савов и Стилияна от Стиляна от X Factor, а от 18,00 до 19,00 ч. за всички любители на българските  народни ритми ще има хооотека.

Есенните празнични вечери ще завършват с атрактивно огнено шоу от 22,00 часа. Нощта на Самоводскатачаршия и Фестивалът на занаятите се организират от Общинскатуристическаагенция”ЦаревградТърнов” и община Велико Търново с подкрепата на GO GRIL, „ГУЛБАНИС ВАЙН" ООД,"Бритос" ЕООД,ЛАКТИМА“ ЕАД,ВинаTRASTENA,„VSF"-ДЖЕЛАТО АРТИДЖИАНАЛЕ, арт бар Hipster и други.
 
Програма:

21-24  септември 2018 г.
 
Изложба „Родова памет“ на фотографа Асен Великов. Изложение на занаятчии от страната Отворени врати в работилниците на чаршията и демонстрации на майсторите-занаятчии.
 
21.09.2018 г. /петък/
18 .00 ч. Официално откриване
19.00 ч. Музикалниизпълнения на Гергана Стоянова и Илиян Калинов отШкола за младиизпълнителиЯницаРусеваLive
20.30 ч. Концерт на Представителен ансамнбъл на Въоръженитесилис участието на Гуна Иванова, Росица Кирилова, Фолклорна формация Ладена””, ТанцовсъставАлгара”” и др)
22.00ч. Огнено шоу на Театър на огъня и сенките “Fireter“
 
22.09.2018 г. /събота/
10.30 – 19.00 ч. .Детскаработилничка за сапуни  и кулинарнаработилничка "Юфката на баба Калинка"
16.00 ч. Дефиле на духовият оркестър  на СУ „Емилиян Станев“
16.00 – 20.00 ч. Изпълнения  на уличниартисти за деца и възрастни
16.00 ч. Традиционен базар на грамофонниплочи  и уроци по скречинг на сцената пред арт бар „Хипстър“
17.00 ч. Поетично-музикално шоу„Търся те… в хоризонта на моята длан“ с участието на Симеон Аспарухов, Ива Спиридонова и дует KsAnA
18.00 – 18.30  ч. Магично шоу с Мистър Ник
18.00 – 18.30  ч. Отворена музикална сцена пред арт бар„Хипстър“
19.00  ч. Никола СимеоновLIVE
20.00 ч. Музикален проектGrpovin Pipers
21.00 ч. Огнено шоу
 
23.09.2018 г. /неделя/
10.30 – 19.00 ч.  Детскаработилничка за сапуни  и кулинарнаработилничка "Юфкатана баба Калинка",
16.00 ч. Традиционен базар на грамофонниплочи  и уроци по скречинг на сцената пред арт бар „Хипстър“
17.00 ч. Джаз следобед с Николай Колев „Плочник“  пред арт бар „Хипстър“
18.00 – 19.00 ч. ХоротекасШкола за български народни танци  „Сръчница“
19.00 ч. Петко Савов и Стиляна от X Factor
21,30 ч. The Drivers
21.30 ч.  Огнено шоу
 
24.09.2018 г. /понеделник/
10.30 – 17.00 ч. Детскаработилничка за сапуни  и кулинарна ,аботилничка "Юфката на баба Калинка"