Промениха мерките на обвинените за фалшиви документи
Промениха мерките на обвинените за фалшиви документи / netinfo

Районния съд във В. Търново промени мерките за неотклонение на петимата обвинени за съставяне на фалшиви документи при реализиране на малки демонстрационни проекти във великотърновска област. Мерките бяха наложени с постановление на Областна Дирекция Полиция. Петимата обжалваха. Мярката на Валентин Христов, собственик на фирма Валекс Трявна е променена от 5000 лева парична гаранция в подписка. Отменена е мярката от 4 000 лв. на Хасан Ибрямов, собстеник на фирма „Идеал Юсеинов” В. Търново.

В подписка е променена мярката от 5 000 лв. на Валентин Милинов, собстевник на фирма Милинов – Свищов. Мярката за неотклонение на главната счетоводителка на областната администрация Елена Иванова е променена от 8000 лв. в подписка. Отменена е мярката от 8 000 лв. на Милен Маринов, който е бил председател на комисията, приемала документите за кандидатстване по проектите и е упражнявал инвеститорския контрол.

Съдът приема, че освен обществена опасност за налагане на мерки парична гаранция в размер над 5 000 лв. трябва да са налице още достатъчно доказателства за извършено престъпление и да има реален, а не предполагаем риск лицата да се укрият или да извършат друго престъпление. Освен това в постановлението на Областна дирекция Полиция няма данни за имущественото състояние на обвиняемите. Съдът е взел под внимание и че всички, на които са наложени мерки, са с постоянно местоживеене и постоянна работа и се ползват с добро имо.

Въпреки това при промяна на фактическата обстановка органът на досъдебно производство може да наложи нова мярка за неотклонение. Според обвинените престъпление няма, проблемът идвал от количествено стойностните сметки, които неправителствените организации представяли и които не отговарят на действителността. Петимата са обвинени в злоупотреби и съставяне на фалшиви фактури при изпълнението на демонстрационни проекта, свързани с възстановяване и реконструкция на пет обекта във великотърновска област.