/ iStock/Getty Images
Предстои 63-то традиционно преплуване на река Дунав край Свищов. Началото е предвидено за 31 юли, от 8:00 часа при местността "Паметниците", съобщиха от Общината.

От общината припомнят, че всяка година в разгара на лятото в Свищов се провежда масово преплуване на река Дунав. И тази година, в последната събота на месец юли, звено "Масова физкултура и спортна база" при към общината, съвместно с БЧК, организират традиционния празник, свързан с плувния спорт.

144 участници от цялата страна се включиха в 62-то преплуване на Дунав край Свищов (СНИМКИ)

Преплуването на река Дунав няма състезателен характер. От 7:30 часа всички участници ще преминат медицински преглед и ще попълнят декларации, че могат да плуват.

След прегледа те ще бъдат извозени с платформи (пароми) в близост до румънския бряг. От там на групи ще преплуват близо 3,5- километров участък до българския бряг на реката и ще финишират при историческата местност "Паметниците".

Грамоти за участие ще получат всички плувци, като по традиция ще бъдат отличени най-възрастният и най-младият от тях, най-голяма група участници и семействата преплували заедно река Дунав.