/ Община Свищов
За 62-ри път в Свищов се проведе ежегодното масово преплуване на река Дунав, което събра 144 участници от цялата страна.

Община Свищов

Голямото мероприятие от масов спортен характер се провежда без прекъсване вече 62 години в крайдунавския град и от всички български градове намиращи се по поречието на река Дунав, Свищов е единственото място, където традицията продължава.

Община Свищов

За да се включат в атрактивното събитие пристигнаха участници от София, Велико Търново, Варна, Бургас, Елена, Пловдив, Севлиево, Тетевен, Плевен, Ботевград, Павликени и други населени места.

Предстои 62-то традиционно преплуване на река Дунав край Свищов

И тази година най-многобройна бе групата от Елена с 44 участници, след нея по численост се нареди групата от Павликени - с 28 плувци, а свищовлии бяха 25. Ентусиастите преплували Дунава бяха превозени до румънския бряг с пароми, които за поредна година любезно бяха предоставени от Военно подразделение 28 880 - Белене, с командир полк. Росен Арабаджиев. За безопасността на смелите плувци се грижеха 48 спасители и 13 лодки с лодководачи.

Община Свищов

62-то масово преплуване на Дунав бе открито от председателя на Общински съвет-Свищов д-р Кристиян Кирилов, който пожела успех на всички участници и подчерта радостта си от факта, че събитието събира отново толкова много желаещи да се включат в голямата спортна проява, която се провежда единствено в Свищов.

Община Свищов

По традиция, след преплуването на реката всички участници получиха грамоти, а специални отличия бяха връчени на: 78-годишните Михаил Качаунов от Велико Търново и доц. Стефана Стефанова от Пловдив - за най-възрастни участници, на 6-годишния Никола Кирчев от Тетевен - за най-малък участник, както и на Борислав Иванов от Сандански, който преплува Дунава с трите си дъщери - Надежда, Виолета и Гергана, и получиха отличие за семейство преплувало Дунав. Отличия имаше и за най-многобройните гостуващи групи -  от Елена и Павликени.

Община Свищов е сред големите победители в класацията "Образцова община"

Наградите бяха връчени от председателя на Общински съвет д-р Кристиян Кирилов, секретаря на Общината Любомира Петрова, зам.-кмета Борислав Замфиров и председателя на Постоянната комисия по здравеопазване, социална политика, младежта, спорт и туризъм към ОбС д-р Татяна Ганчева.

Община Свищов

И тази година  спортната проява, организирана от Община Свищов, бе подкрепена от БЧК, а на събитието заедно с председателя на местната структура Генчо Стоянов бе и председателя на областната структура на БЧК Димитър Русев. За пореден път подкрепа в спортното събитие показа и СА „Димитър А. Ценов“ - неин представител бе гл. ас. д-р Юлиян Господинов.

Петима души работят по общинската програма на Свищов за почистване и поддържане на инфраструктурата на града

Ръководството на Община Свищов поднася искрените си благодарности към всички, оказали съпричастност към провеждането на 62-то масово преплуване на река Дунав.

Летният фестивал „Реката“ ще се проведе за четвърти път в Свищов

Събитието се проведе със съдействието на: Министерство на отбраната (Командване на сухопътни войски), Военно подразделение 28 880-Белене, Дирекция „Речен надзор” към Изпълнителна агенция „Морска администрация”, Регионална дирекция „Гранична полиция”-Русе, ГПУ-Свищов, Районно управление „Полиция”-Свищов, МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“-Свищов , както и Звено „Сигурност и контрол” при община Свищов.