Представиха новия Общ устройствен план, 420 000 лв. предвидени за улиците в малките селища
Представиха новия Общ устройствен план, 420 000 лв. предвидени за улиците в малките селища / Sofia Photo Agency, архив

Работна среща с кметовете на населени места по новия Общ устройствен план, който предстои да бъде приет, проведе Даниел Панов. На нея градоначалникът чу окончателните мнения, бележки и корекции по изготвения план, по отношение на неселените места.

Квартал „Картала", „Дервеня" и „Гарга баир" са районите, които все още продължават да се обсъждат и има внесени питания във Великотърновски общински съвет, стана ясно на форума

Липсата на Общ устройствен план в определени случаи спира значими инвестиционни проекти и заради това е добре той да бъде одобрен и приет, подчерта Даниел Панов. Главният архитект на общината Николай Малаков припомни, че е минало обсъждането на плана в трите основни комисии на Местния парламент.

Предварителният проект е изготвен и съгласуван с множество институции, които имат отношение към градоустройствените решения. Беше проведено, обществено обсъждане, а окончателният план е приет с решение на Експертният съвет за устройство на територията.

Планът обхваща териториите извън регулация на населените места. Той отразява предвижданията в какви посоки ще се развиват населените места. Това определя структурата и преобладаващото предназначение на терените в районите около населените места.

След като бъде приет ще се изработват подробни устройствени планове, при инвестиционен интерес, които също се съгласуват с всички основни институции.

По време на работната среща кметовете и кметските наместници одобриха проекта за Общ устройствен план.

След това бяха обсъдени и други въпроси от дневния ред на населените маста. Даниел Панов възложи да бъдат изготвени графици и да бъде предвидена конкретна работа на хората, които са заети в програмите за временна трудова заетост. Част от тези хора ще изпълняват дейности именно в малките селища.

В инвестиционната програма на общината са заложени средства за закупуване на нова дребно габаритна техника за поддръжката на паркове и зелени площи, стана ясно още на срещата.

420 000 лв. ще бъдат отделени за ремонти на уличната мрежа в населените места. Със 180 000 лв. ще бъдат финансирани Проекти „Местни инициативи", 35 000 лв. са отделени за видеонаблюдение.