Посланик и кмет откриха в Павликени изложба на финландски автори
Посланик и кмет откриха в Павликени изложба на финландски автори / DarikNews.bg

Финландският посланик у нас Харри Салми и кметът на Павликени инж. Емануил Манолов откриха изложба с творбите от международния арт пленер „Павликени и света”. Произведенията са подредени в Историческия музея в Павликени. В експозицията са представени картини и скулптури на четирима творци от Финландия и една художничка от Швеция, които гостуваха една седмица в Павликени за ежегодния пленер „Павликени и света“. Показани са картини на Лииса Малкамо, Сакари Пелтола, Туомас Халливуо и Лаура Лехеркари. От българска страна участват Тодор Тодоров - председател на АМАТЕРАС фондация, Даниела Тодорова, Валентин Балев, Михаил Артамонцев и Силвия Артамонцева. Авторите имаха възможност да се запознаят с античното наследство на Павликени, съвремените постижения и туристическия потенциал на региона.

В изложбата са подредени произведения от дърво, хартия, метал, редом с живописни платна. Експозицията ще може да се види в залите на Историческия музей до 6 август.
“Павликени за втори път се среща с финландско изкуство от най-висока класа чрез гостуването на нашите приятели от Финландия и компанията на един творец от Швеция”, каза при откриването на изложбата кметът инж. Емануил Манолов. Той благодари на гостуващите творци за незабравимите дни и споделените моменти. Под мотото “Павликени и света” откриваме изложбата от четвъртата поред арт резиденция, която организираме в нашия град с подкрепата на фондация “АМАТЕРАС“, допълни градоначалникът.

“Павликени вече е на световната карта на градовете, които посрещат изкуство от високо ниво. Последните четири години градът ни се отвори към всички жанрове на съвременното изкуство и с радост посрещаме творци от близо и далеч. Благодарение на тези прояви съвременната художествена колекция на община Павликени вече е толкова богата и е радостно, че много скоро градът ни ще има своята първа професионално оборудвана галерия. Това ще е залата, в която ще покажем събраните до момента картини, скулптури и предмети на съвременното изкуство, събрани по време на международните арт резиденции и другите пленери и изложби, организирани в Павликени”, каза още инж. Манолов.

За мен е чест да присъствам на откриването на тази изложба, каза финландският посланик. “Доволен съм от факта да разбера, че проектът “Павликени и света” на община Павликени и фондация „Аматерас“ е стартирал през 2012 г. в партньорство между финландски и български художници”, допълни Харри Салми. След откриването гостите си размениха подаръци и разгледаха изложбата.