Посетителите на горнооряховския музей тази събота ще се занимават с българска шевица и дантела

/ Община Горна Оряховица

В следващата „Семейна събота” на 20 юли екипът на горнооряховския музей ще организира нови творчески ателиета, посветени на старинните занаяти. Интересни техники и умения ще покажат майсторите Иван Маринов (българска шевица), Маргарита Бонева и Кремена Димитрова с дъщеря си Валентина (совалкова дантела).

Плетене с царевична шума и плъсти показват в следващата Семейна събота в горнооряховския музей

Малки и големи посетители ще имат възможност да опитат с ръцете си създаването на тези традиционни красоти. С помощта на майсторите те ще могат да си изработят и накит, аксесоар или малък сувенир от нетрадиционни и непотребни на пръв поглед материали.

Тъкане на традиционен хоризонтален стан ще опитат посетителите на „Семейни съботи в музея”

Мултимедийната презентация „Керамиката - хилядолетни послания” ще продължи с представянето на един от най-старите човешки занаяти – грънчарството, неговите производи, промените и постиженията му през хилядолетията, фолклорните му превъплъщения и реперното му място в културно-историческото наследство.

Как се създават кукли ще научат посетителите в предстоящата Семейна събота в горнооряховския музей

В 10.30 часа започват любимите игри на най-малките - „Ряховски пъзел” и „Любопитни срещи с чудни вещи”. От горнооряховския музей напомнят на желаещите да се включат в игрите да бъдат точни, защото състезанията с награди се провеждат само по веднъж в съботния ден - сутрин от 10.30 до 11.00 часа!

Семейните съботи в горнооряховския музей продължават с демонстрации по грънчарство (СНИМКИ)

И през това лято билетът за едно семейство остава 2 лева. Входната такса дава възможност на всички да участват в образователните кътове и работните ателиета, да се включат в игрите „Ряховски пъзел” и „Любопитни срещи с чудни вещи” и да разгледат музейните експозиции.

Работното време на музея за посещение на „Семейни съботи” е от 10.00 до 17.00 часа.