Димитър Машов
Димитър Машов / netinfo
От известно време на територията на Велико Търново зачестиха домовите кражби. На 27 юни беше проведена полицейска операция по установяване и задържане на извършителите на такъв вид кражби. Директорът на ОД на МВР-Велико Търново старши комисар Димитър Машов заяви пред журналисти, че в хода на операцията, около 14.00 часа, на разклона в района на село Ново село, е спрян лек автомобил Форд „Фокус” с три лица. Поводът за спирането е, че от известно време тази група е била наблюдавана.
 
Имахме данни, че тези лица са извършители на две домови кражби. След спирането на автомобила, той беше претърсен, а те бяха задържани. Междувременно на тел. 112 бяха получени сигнали за кражби от собствениците на два апартамента. Единият апартамент е на ул. „Никола Габровски”, а другият - на ул. „Мармарлийска”. Собствениците са се оплакали, че апартаментите им са разбити. От единия липсват пари, а от другия – златни накити и метална каса, в която е имало законен пистолет на собственика. При претърсването на автомобила на задържаните лица, в специален тайник, бяха открити всички тези неща”, обясни ст. комисар Машов.

Разкриха извършителите на кражби в Драгановци и Дряново

Кражбите са извършвани през деня между между 8.00 и 11.00 часа, докато хората са на работа. Ст. комисар Машов посочи, че има още кражби, за които не е доказано дали извършители са същите лица. В момента се събират доказателства и се извършват процесуално-следствени дейности. „Предимно действат на този принцип – оглеждат района, храсват си, правят наблюдение за известно време и след това влизат, като влизането е професионално“, допълни Машов.

Лицата са с богато криминално досие. Двама от тях са от София, а третият е от Сливница. Всички са криминално проявени и осъждани. Все още не е установено дали имат връзка с местния криминален контингент.
 
Б.Б. е роден 1972 година, от София. Прякорът му е Мечката. Той има 5 криминалистически регистрации за престъпления, като последната му присъда е от 2004 година за извършена домова кражба в Хасково и 1000 лева глоба.
 
П.И., по прякор Пацо, също е роден 1972 година и е от Сливница.
От 1990 до 2017 година е регистриран за извършител на 31 престъпления от общ характер. Има 13 криминалистически регистрации, както и 7 съдебни. Излежавал е два пъти ефективни присъди „лишаване от свобода” и една присъда за домова кражба – 6 години и 6 месеца.
 
Л.Н., по прякор Куция, е роден 1978 година. от София. Има 11 криминалистически регистрации и 4 съдебни. Всички наложени наказания на лицето до момента са в размер на глоба, има условно наказание „лишаване от свобода” за 1 година, отложено за срок от 3 години, пробация и ефективно наказание „лишаване от свобода в строг режим” за извършено хулиганство, в условията на повторност.
 
Ст. комисар Машов отбеляза, че са проведени допълнително процесуално-следствени действия. „Направени са допълнителни претърсвания на адресите, на който живеят лицата. Там са намерени множество вещи, които спомагат за отключване на брави, каси и устройства, които най-вероятно заглушават СОТ”, уточни директорът на ОДМВР-Велико Търново.
 
Първоначално лицата са задържани за срок от 24 часа. Материалите са докладвани на наблюдаващия прокурор, като вчера им е повдигнато обвинение от Прокуратурата и са задържани за 72 часа.
 
Ст. комисар Машов припомни и подобен случай от 30 май. „Тогава други две лица, отново от София и с много богато криминално досие, извършваха домови кражби на територията на Велико Търново. Те бяха следени по същия начин за определено време от колегите от Сектор „Криминална полиция” към Районно управление-Велико Търново и от ГД „Национална полиция”. На 30 май проведохме специализирана полицейска операция по задържането на тези лица и отново бяха доказани престъпления, които бяха извършени. Към настоящия момент те са с мерки за неотклонение „задържане под стража” и си ги излежават във Великотърновския арест. Лицата са с инициали И.С и А.С., известни на полицията и осъждани”, отбеляза Димитър Машов. По думите му и двете групи са изключително подготвени и професионалисти в тази област. Те имат автомобили и когато извършат кражбата веднага се прибират в София, за да бъдат по-трудно откриваеми.