Пет случая на насилие регистрира Отдел Закрила на детото в Г. Оряховица
Пет случая на насилие регистрира Отдел Закрила на детото в Г. Оряховица / netinfo
По 5 случая на насилие работи горнооряховският отдел за закрила на детето от началото на годината. Два от тях са за физическо насилие в училище, а останалите са за психическо и физическо насилие в семейството. Двата инцидента с физическо насилие в училище са регистрирани в горнооряховски гимназии. Работата по единия случай е прекратена, тъй като родителите на децата, участвали в инцидента, са се разбрали едното дете да бъде преместено в друго училище. Работата по другия случай продължава. От началото на годината отделът е работил и по 9 сигнала за майки, пожелали да изоставят децата си веднага след раждането.
След като социалните работници са се запознали със случаите, две от децата са прибрани от родителите си.

Бебетата на останалите са настанени в социално заведение. Проблемът в подобни случаи е, че родилките не попълват декларация за отказ от детето, която трябва да бъде подписана не по-рано от 14-я ден след раждането му. Така в домовете остават много деца, които на практика не могат да бъдат осиновени заради липсващата декларация.

В същото време никой не се интересува от тях, а делата за отнемане на родителски права продължават с години и шансовете на децата да бъдат осиновени рязко намаляват, коментират социалните работници. В отдела за закрила на детото работи горещ телефон 6 04 17, на който всеки работен ден се приема сигнали от 9 до 17.30 ч. До сега няма случай дете да е потърсило съдействието на служителите от отдела.