Паркът на миниатюрите „Търновград – духът на хилядолетна България“
Паркът на миниатюрите „Търновград – духът на хилядолетна България“ / netinfo
„Търновград – духът на хилядолетна България“ е първият парк с макети на исторически и природни забележителности в България. Разположен е на площ от 11 460 кв.м. в местността „Френкхисар“,  в подножието на крепостта Царевец във Велико Търново. Инвеститор на проекта миниБългария е „Национална компания Украйна на Балканите“ на Александър и Наталия Меншикови от украинската столица Киев. Теренът за порка под Балдуинвата кула е на Община Велико Търново и е отдаден под наем след конкурс за срок от 10 години.

Паркът на миниатюрите Търновград  духът на хилядолетна България
netinfo

„Избрахме Велико Търново за нашия проект, защото градът е най-добрата дестинация за културен туризъм в България. Като стара столица с безценни исторически паметници и разнообразни културни събития, годишно тук преминават  над 500 000 български и чуждестранни туристи. За всички ще е уникална възможност да се запознаят с емблематични за българската история места и сгради именно тук, където се съхранява духът на хилядолетна България“, подчертава Александър Меншиков.    

Паркът на миниатюрите Търновград  духът на хилядолетна България
netinfo

В продължение на три месеца бе приключен първия етап от изграждането на атракциона. В паркова среда са експонирани 43 макета на емблематични български забележителности – Бачковския манастир, резиденция„Евксиноград“, църквата „Успение Богородично“ в Габрово, Царска Бистрица,  римския акведукт и Античния театър в Пловдив, църквите „Света София и  "Христос Пантократор“ в Несебър, крепостта на нос Калиакра, Двореца в Балчик, моста на Колю Фичето над река Янтра край Бяла, Асеновата крепостт и  крепостта „Баба Вида“, Дяволския мост, храм-паметник „Александър Невски“ и руската църква в София, парламента, руската църква в с.Шипка, паметника на връх Шипка, Кадин мост на река Струма, Народния театър „Иван Вазов“, паметник на ген. М. Д. Скобелев и панорамата „Плевенска епопея“ 1877 г.“ в Плевен, Побитите камъни край Варна, катедралната църква във Варна. Посетителите ще могат да видят Розовата долина край Казанлък, пристанища „Варна“ и „Русе“ със съоръженията и корабите, Дунав мост, ски курорт Банско.

Паркът на миниатюрите Търновград  духът на хилядолетна България
netinfo

В музея на открито старата българска столица Велико Търново е представена с макети на църквата „Св. 40 мъченици", Художествена галерия „Борис Денев“, и паметниците „Асеневци“  и „Майка България“, а копието на крепостта Царевец е  в мащаб 1:70.    

Паркът на миниатюрите Търновград  духът на хилядолетна България
netinfo

Миниатюрите са по фотометрични заснемания и са точни копия на оригиналите в най-малки детайли. Направени са от специални унгарски и немски пластмаси в Украйна и са устойчиви на температури от -30 до +45 градуса, което дава възможност Паркът да бъде отворен и през зимните месеци. Пред всеки макет ще бъдат поставени информационни табели, от които туристите ще имат възможност да научават подробности за реалния обект – къде се намира, неговата история, кога и от кой е създаден и т.н.  Александър Меншиков поясни, че макетите могат да се повредят единствено от човешка ръка. Туристическият обект ще се охранява от великотърновска охранителна фирма. Меншиков посочи, че всички фирми, ангажирани с изграждането и поддръжката на Парка са от Велико Търново. Единствено специалистите, които сглобяват миниатюрите, са от Украйна. Изграждането на туристическия обект на този етап ще разкрие над 10 работни места –  за касиери и озеленители. Меншиков допълни, че изработката на един макет е отнела средно от два до шест месеца.

Паркът на миниатюрите Търновград  духът на хилядолетна България
netinfo

Новата туристическа атракция във Велико Търново ще работи целогодишно. Специално за ученици и студенти е разработена образователна програма с часове по родолюбие „Опознай България“.  „Всеки учител може да си доведе класа си и да проведе урок по история на открито. Ще има и специално подготвени и обучени екскурзоводи, които ще развеждат групите и ще разказват за обектите“, посочи инвеститорът.

Паркът на миниатюрите Търновград  духът на хилядолетна България
netinfo


Колекцията миниБългария ще бъде поетапно разширявана, като инвеститорите предвиждат общия брой на макетите да достигне 70-80. Както и при другите музейни обекти и тук входната такса за възрастни ще е 10 лева, а децата и учениците ще заплащат 5 лева. По примера на политиката на Архитектурно-музейния резерват „Царевец”, един път в месеца най-новият туристически обект във Велико Търново ще приема безплатно пенсионери и социално слаби граждани.

Паркът„Търновград – духът на хилядолетна България“ ще бъде открит с официална церемония от 10,30 часа на 30 септември 2017 година (събота). След церемонията, новата туристическа атракция ще бъде отворена през целия ден за безплатни посещения за жителите и гостите на града.