Община Велико Търново с европроекти за над 190 млн. лева
Община Велико Търново с европроекти за над 190 млн. лева / DarikNews.bg
Община Велико Търново с европроекти за над 190 млн. лв.
50057
Община Велико Търново с европроекти за над 190 млн. лв.
  • Община Велико Търново с европроекти за над 190 млн. лв.

Европроекти за над 63 милиона лева ще реализира през тази година Община Велико Търново. Предадени за оценка са разработки още за над 126 млн. лева. Това стана ясно по време на общественото обсъждане на бюджета на общината за настоящата година. Между 10 и 15 % е собственото участие на общинската хазна по различните европроекти, съобщи директорът на евродирекцията Мариела Цонева.

За да подсигурим собствения принос по отделните проекти, може да се наложи Общината да изтегли нов краткосрочен кредит от 3 млн. лева. През тази година продължава изпълнението на проектите за туристическите атракции, по летния оперен фестивал "Сцена на вековете", по укрепването на свлачището в кв. "Асенов", за разработването на интегриран план за развитие на Старото военно училище, кв. "Чолаковци" и кв. "Света гора", областния информационен център и водния проект. Стартира проектът за три къщи за настаняване от семеен тип за 2 млн. лв. и за център за семейства за 1 млн. лв.

Общината подготвя реализацията на проекта за регионално депо за битови отпадъци на стойност 62 млн. лв., като Общината ще се включи с 1,8 млн. лв. Крайният срок за кандидатстване е през юли. Чакаме оценка на проекта за реконструкция и обновяване на онкологичния център за 10 млн. лв.

Кандидатстваме за 4,5 млн. лв. за енергийната ефективност на пет училища и 2 детски градини. Разработен е проект "ВиК-2" за над 48 млн. лв. за изграждане на колектори в южната част на В. Търново, за реконструкция на пречиствателната станция за отпадни води и за нова ВиК мрежа, поясни Цонева.

Чуйте от нея подробна информация в звуковия файл за по-големите проекти, които реализира Общината.