/ netinfo
Община Елена спечели финансиране по инициативата на Европейския съюз WiFi4EU за изграждане на безплатна високоскоростна мрежа за безжичен интернет. Елена е сред 115-те български общини, които успяха да се класират за безвъзмездната помощ в надпреварата, в която се състезаваха администрации от цяла Европа.

Третокласнички от Елена спечелиха полицейски конкурс

Според данни на Европейската комисия раздаването на ваучерите се е решило още в първите 10 секунди от отварянето на конкурса, тъй като тогава са подадени повече от 4000 кандидатури, а броят на финансираните в този конкурс общини е 2800.

Община Елена ще получи ваучер на стойност 15 000 евро за изграждане на безжичен интернет на обществени места – паркове, площади, зали, библиотеки, музеи. Целта на проекта е не само да има свързаност на отделните хора, но и културен и исторически обмен на информация. Всички регистрирани общини от ЕС ще станат част от общността на WiFi4EU и ще могат да се свържат с останалите участници в проекта. 

Децата посрещат Дядо Коледа с Куклен театър ВЕСЕЛ и в Елена

Безплатният интернет ще може да се ползва минимум три години. До края на 2018 г. се очаква класираните за финансиране общини  да подпишат споразумение с Европейската комисия за получаване на ваучерите. След това ще имат 18 месеца срок да изберат инсталационна компания, която да изгради избраните точки за достъп на определените от тях места..