Нов скок в цените на хранителни продукти, стоки и услуги отчете статистиката във В.Търново
Нов скок в цените на хранителни продукти, стоки и услуги отчете статистиката във В.Търново / netinfo

Значително увеличение на цените на плодовете и зеленчуците във ВеликоТърново през септември отчетоха от Териториалното статистическо бюро. Най-много със 77% са поскъпнали прасковите като цената им е достигнала 2,96 лева.

Значително са скочили цените на дините – с 68 % и на пъпешите – с 61 на сто. От плодовете са поскъпнали още портокалите - с 17 % и бананите – с 12 на сто. Поевтиняване се отчита само при десертното грозде – с близо 25% и при лимоните - с 6,6 на сто.

При зеленчуците най-голямо увеличение в цените има при оранжерийните краставици – с 52 процента и половина, а зелето е поскъпнало с 43 на сто. Цените на оранжерийните доматите са се увеличили с 29 %, а на тиквичките – с 13 на сто.

Поевтиняване се наблюдава при зеления пипер от открити площи – с 21,8 %, при червения пипер “Капия” – с 16,2 %, доматите от открити площи – с 13,9 %, патладжаните – с 10 % и зеления фасул – с 7,5 %.

През септември с около 4 - 5 % са се увеличили и цените на точените кори, макароните и пакетирания ориз.
При месото и колбасите най-голямо е увеличението при кренвиршите – с 3,6 % и на свинското пушено филе – с 3,2 на сто.
Поевтиняване през септември се отчита при слънчогледовото олио - с 11,6 % и на брашното – с 9,7 %.

При нехранителните стоки най-голямо увеличение се наблюдава при герберите с 50 %, като един цвят се е продавал за 3 лева. Поскъпване до 18% има при някои мъжки облекла като якета, костюми и ризи.

През септември се отчита повишение с малко над 2% в цената на вносните въглища, а с 4% е поскъпнала газта пропан-бутан. Намаление е регистрирано единствено при цената на дизеловото гориво - с 3,3%.

При услугите промяна има само на таксата за обучение в държавен колеж, която се увеличава с 17,6 % и става 126,17 лева за семестър.