Независима България чества във В. Търново  вековен юбилей
Независима България чества във В. Търново вековен юбилей / netinfo

С празнична Света литургия в църквата " Св. 40 мъченици" започнаха тържествата, посветени на 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България във Велико Търново.

След литургията гвардейци изнесоха осветеното национално знаме от храма, след което тръгна шествие до царския дворец в крепостта Царевец, в което националният трибагреник ще бъде носен щафетно от десет групи от по десет души - граждани, офицери, преподаватели, членове на Инициативния комитет за честванията на независимостта, ученици и студенти.

В 10:30 часа знамето ще бъде издигнато, слово ще произнесе министър-председателят Сергей Станишев, ще бъде прочетен и манифестът, с който е обявена независимостта.

В 11,00 часа на паметника на Независимостта на историческия хълм Царевец ще бъдат поднесени венци и цветя. Празничното шествие е от площад „Цар Асен” до паметник “Майка България”, където ще бъдат положени гирлянди и цветя.

В 13, 00 часа председателят на Народното събрание Георги Пирински ще открие изложбата „Символите на българската държавност” в Изложбени зали „Рафаел Михайлов”. В 17, 30 часа на хълма Царевец ще бъдат представени юбилейна монета и валидирани юбилейна марка и пощенски плик.

В 19, 30 часа на площад “Цар Асен” във В. Търново ще започва тържествена заря- проверка, на която слово ще произнесе президента Георги Първанов. По същото време заря- проверка ще има още в София, Пловдив и Варна.