Над 9000 зрители гледаха спектаклите на Царевец
Над 9000 зрители гледаха спектаклите на Царевец / DarikNews.bg

Над 9 000 зрители са гледали спектаклите от Летния оперен фестивал „Сцена на вековете", който се проведе от 27 юли до 5 август на историческата крепост Царевец. Културният форум се реализира по проект на Община Велико Търново „Създаване и промотиране на иновативни културни събития - Летен оперен фестивал „Сцена на вековете" по ОП „Регионално развитие" 2007-2013.          

В афиша на фестивала Софийската опера и балет представи в по две вечери оперите „Турандот" от Джакомо Пучини и „Риголето" от Джузепе Верди. Проливен дъжд отмени единия спектакъл на балета „Дон Кихот" от Лудвиг Минкус, но над 1 300 зрители се насладиха на постановката на финала на фестивала на 5 август.

Сред чуждестранните туристи, дошли във Велико Търново специално за „Сцена на вековете", най-многобройни са били посетителите от Германия, Испания, Русия, Франция, Япония, Италия, Англия, Румъния. Специално за петото издание на фестивала от възстановяването му през 2008 г. на 29 юли гражданите и гостите на старата столица имаха възможност за гледат безплатно операта „Турандот". Над 35% от билетите за оперния фестивал са продадени онлайн.

При голям интерес преминаха и видеопредставянията на части от спектаклите включени в афиша на фестивала през 2011 година - оперите „Атила" и „Лакме" и балета „Зорба гърка". Те бяха излъчени на специални видео стени в парковете „Марно поле", „Колю Фичето" и „Дружба". Почитателите на класическата музика имаха възможност да се срещнат в три вечери със звездите на Софийската опера и балет в Лапидариума на Археологическия музей във Велико Търново.

Следващото издание на фестивала ще е в начало на юли 2013 година и то отново ще е по проект „Създаване и промотиране на иновативни културни събития - Летен оперен фестивал „Сцена на вековете" по ОП „Регионално развитие" 2007-2013.