Мозаечно пано и писан витраж естетизират университетската среда
Мозаечно пано и писан витраж естетизират университетската среда / netinfo

Мозаечно пано и писан класически витраж украсяват входното пространство на Философския факултет на Великотърновския университет в сградата на Пети корпус. Двете творби са дело на двама студенти-четвъртокурсници от специалност „Изящни изкуства - Стенопис", които са ги изработили като свои дипломни работи.

Автор на мозайката е студентката Йоанна Туджарова, а витражът е дело на нейният колега Адриан Аврамов. С представянето на двете дипломни работи бе даден старт на дългосрочната програма на ректорското ръководство за естетизиране на университетската среда.

Йоанна е работила върху мозаечното пано повече от година. То е разположено на площ от 24 квадратни метра върху една от стените във фоайето на Философския факултет. Изработено е от хиляди цветни смалтови стъкълца. Темата на дипломната работа е „Раждането на разума", като младата авторка вплита в мозайката няколко символични образа.

Чуйте звуковия файл..

В пряка кореспонденция с мозаечното пано е писаният витраж, изрисуван върху прозорците във фоайето. Неговият автор Адриан Аврамов е избрал да твори по темата „Сезони на знанието - Пролет". Красиви цветни фигури изпълват стъклата на прозореца и допълнително освежават пространството пред факултета.

Ръководител на двамата дипломанти е проф. Олег Гочев, преподавател в Катедра „Стенопис". Проектът на младите автори е финансиран от ректорското ръководство, което е осигурило материалите за творбите. Подкрепа е оказал и Хироши Харада, „Доктор хонорис кауза" на Художествената академия, който спонсорира великотърновски дипломанти, каза проф. Гочев.