Министри: Общини събират незаконно такси за търговски обекти, сред тях са В.Търново, Г.Оряховица и П.Тръмбеш
Министри: Общини събират незаконно такси за търговски обекти, сред тях са В.Търново, Г.Оряховица и П.Тръмбеш / netinfo

95 общински администрации или 36% от всичките 264 общини в страната, незаконно администрират регулаторен режим за регистрация на търговски обект. Този сигнал внесоха при главния прокурор Борис Велчев министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова и министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев.

Във внесения днес сигнал до главния прокурор е представена подробна информация за статута на този регулаторен режим във всички общини. Справката показва, че в 169 общини такъв режим не се администрира. В останалите 95 общини обаче има действащ в момента такъв режим. Сред тях е и община Велико Търново.

10 лв. е такса за регистриране на търговска дейност в общината. Разрешителното се издава в 7 дневен срок. Срещу 15 лв. разрешителното за търговска дейност се издава в срок до 3 дни, а експресната поръчка – до 2 дни струва 20 лв. Шефът на отдел Общинска икономика Антон Койнаков не бе запознат със сигнала на двамата министри и отказа коментар, но потвърди, че в общината се плаща такса за издаване на удостоверение за извършване на търговска дейност.

В сигнала си до главния прокурор министрите подчертават, че този режим носи различни наименования в различните общини – напр. „разрешение за упражняване на търговска дейност”, „регистрация за упражняване на търговска дейност”, „уведомление за упражняване на търговска дейност”. Във всичките му разновидности обаче той не е регламентиран в закон и не е предвидена и законова делегация на общинските съвети да уреждат с подзаконов акт параметрите на посочената търговска дейност, подчертават Трънчарова и Василев.

Другите общини във великотърновска област, в които се плащат такси за регистрация на търговска дейност са Горна Оряховица и Полски Тръмбеш.

Администрирането на такъв регулаторен режим, независимо дали е с предвидени такси или не, означава допълнителна тежест за бизнеса, а също така и корупционен риск. За администрацията, от друга страна, се акумулират ненужни административни разходи, пише в сигнала на министрите Грънчарова и Василев до главния прокурор.