Мини-мис и мини-мистър избраха в Стражица
Мини-мис и мини-мистър избраха в Стражица / снимки: Община Стражица

С много емоции, настроение и при голям интерес премина в събота вечер първото издание на конкурса „Мини-мис и мини-мистър" в Стражица, който е част от тържествата за празника на града - Свето Успение Богородично. Спортната зала бе препълнена и едва побра всички желаещи да гледат детския конкурс за красота. По регламент в надпреварата се включиха малчугани на възраст от 3 до 9 години, като момиченцата бяха 22, а момчетата- само пет.

Чаровни, притеснени, оригинално гримирани и фризирани, малките кандидати за короната на красотата бяха поощрявани и наставлявани от майки и баби, преди да излязат на червения килим. Те бяха извеждани на сцената от две девойки, костюмирани като феи, а там беседваха с професионална аниматорка и оперна певица, които водеха изкусно шоуто.

Участието на малките кандидати за мис и мистър премина в два кръга. В първия всеки един от тях дефилираше на сцената и се отговаряше на няколко въпроса, като част от тях показаха артистичен талант, изпълнявайки стихотворение или песен. В този кръг журито оценяваше сценично поведение, артистични умения и талант. Вторият кръг трябваше да оцени музикалност, пластичност и танцови умения на малчуганите. В него хлапетата танцуваха под звуците на популярни шлагери.

Седемчленно жури, с председател Борислав Иванов от великотърновския театър, включваше още заместник-кмета на Стражица Йордан Димитров, собственик на модна агенция, представител на Агенция за закрила на детето, стилист- коафьор, педагог и директора на Общинския детски комплекс в града, както и представител на световноизвестна козметична компания.

Конкурсът вдигна градуса на настроението, като участниците бяха подкрепяни от роднински агитки в публиката и всички бяха аплодирани бурно. Част от децата не успяха да скрият своето притеснение, но това ги правеше още по-чаровни. Сред участниците имаше деца с изразителен артистичен талант, които публиката подкрепи категорично. Състезанието бе много оспорвано.

Председателят на журито призна, че всички са били много затруднени при избора. Наградата на публиката бе присъдена на 4-годишната Ивайла Димитрова. Първи подгласник на мини-мистър Стражица стана Михаил Добрев, а втори подгласник - Никълъс Иванов.

За мини-мистър Стражица бе избран 7-годишният Даниел Цонев. Първата подгласничка на мини-мис Стражица бе Преслава Георгиева, а втора подгласничка стана Радостина Маринова. За мини-мис Стражица журито единодушно обяви 5-годишната Преслава Ганчева.

Кметът на Стражица инж. Детелина Борисова лично окичи с коронки малките красавици и сложи ленти на победителите. Мини-мис и мини-мистър получиха и мобилен телефон от спонсори. Инж. Борисова връчи поощрителни награди на всички участници.

След края на конкурса започна концерт с участието на популярната попизпълнителка Марияна Попова, „Гласът на България" Стелияна Христова, Божомил Бонев от „Х фактор", Иван Иванов, финалист в детската Евровизия и формация „Нова музика". Концертът и наградите за малките участници в конкурса бяха изцяло поети от спонсори, предимно местни фирми.