Между 3000 и 5000 са жертвите от Търновския гарнизон във войните за национално обединение
Между 3000 и 5000 са жертвите от Търновския гарнизон във войните за национално обединение / Дарик нюз

101- годишният жител на стражишкото село Камен- Асен Големанов посрещна във В. Търново вицепремиерът Цветан Цветанов. Вътрешният министър пристигна, за да се включи в тържествата, посветени на 100-годишнината от Балканската война. Той е и председател на националния инициативен комитет за честванията.

Дядо Асен е навършил 101 години на 23 октомври. Той е служил в 18-ти Етърски пехотен полк, чийто гарнизон е бил в района на старото военно училище. Там бе открита и плоча в памет на загиналите войни от полка във войните за национално освобождение. Те са между 3000 и 5000 души, каза в словото си доц. Марко Златев, който припомни историята на полка.

"Търновският гарнизон е сред най- старите в България и води началото си още от Освобождението. Още по време на войната тук са били три от дружините на Опълчението. Когато започва формирането на Българската земска войска, тук остава седма дружина, която е преименувана в 17- та търновска", разказа доц. Златев.

Дядо Асен, Цветан Цветанов и кметът Даниел Панов първи поднесоха цветя на паметния знак, осветен от Великотърновския митрополит Григорий. Цветя в знак на признателност поднесоха още депутати, областният управител, председателят на Общински съвет във  Велико Търново, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, на политически партии, организации и институции.

По-късно на Арката на търновските генерали бе монтирано копие на бойното знаме на 18-ти Етърски пехотен полк. Цветя бяха поднесени и пред паметната плоча на Военния клуб и пред паметник „Майка България".

Програмата на честванията продължава пред Музикално-драматичния театър с шоу на военния духов оркестър на Националната гвардейска част. Представителна рота на Националния военен университет "Васил Левски" ще направи демонстрация на строеви хватки с оръжие. От 19,00 ч., отново пред театъра, ще започне тържествена заря-проверка и празнични илюминации.