/ iStock/Getty Images
Мегданът в Арбанаси посреща изпълнители от всички етнографски области на възраст от 4 до 91 години. Националният фолклорен фестивал „Насред мегдана в Арбанаси“ ще се състои на 4 и 5 юни за единайсети път, а заявки за участие са подали над 1500 изпълнители на автентичен и обработен фолклор, съобщи за БТА Грета Иванова, главен експерт в Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“в Община Велико Търново.

 За поредна година в пресъздаването на автентичните български традиции ще се включи 91-годишния Георги Цоков от фолклорна група „Зорница“ към читалище „Просвета 1904“ в село Пчелище. С него на мегдана ще излезе и 90-годишната Маринка Кършева от същата формация. Наред с тях ще участва и четиригодишната Нора Хаджийска, възпитаник на Народно читалище „Развитие-1870“ от Севлиево.

„Впечатляващо е, че за тези години се увеличава броят на изпълнителите, които съхраняват автентичния фолклор“, отбеляза Грета Иванова. По думите й през тази година ще бъде обогатена улицата на занаятите с майстори, които показват красиви ръчно изработени традиционни плетива, дървопластика, изделия от плъстена вълна, стилизирани народни носии и аксесоари към тях, билкови продукти, пчелен билков мед, плетене с царевична шума, изделия, изработени с техниката „фриволите“, българска везба, копаничарство и др. Битов кът ще оформи „Хотнишка седянка“ при НЧ „Светлина 1895“ с. Хотница. Музикално-танцовата композиция „Жътва“, ще представи Ансамбълът за автентичен фолкрол „Капанци“ при читалището в село Садина, община Попово.

Според регламента участниците трябва да са любители, които представят автентичен и обработен фолклор. Те ще се състезават в три възрастови групи – деца, младежи и възрастни, а най-добрите ще получат плакети, грамоти и парични премии, наградата на кмета на Община Велико Търново инж. Даниел Панов, както и специална награда на НЧ „Иларион Драгостинов - 1897“ с. Арбанаси, организатор на фестивала. 
 
БТА