/ iStock
Националният фолклорен фестивал "Любимото ми хорце" ще събере в Плевен тази събота около 700 танцьори от цялата страната, съобщи на пресконференция Джейлян Демирев, хореограф и ръководител на Клуб "Северняците", който е организатор на фестивала. 

В осмото издание на "Любимото ми хорце", което ще се проведе на сцената на Летния театър в парк "Кайлъка", ще участват 23 състава от различни градове на страната – Габрово, Разград, Дулово, Бургас, Русе, Монтана и други. 

"По регламент всеки състав си избира с какви хора да участва, фестивалът няма конкурсен характер", подчерта Демирев. По традиция домакините от Клуб "Северняците" ще излязат първи на сцената. Тази година те ще се представят с автентични хора от Добружданската област, децата ще изпълнят влашки хора. 

След края на фестивала в Летния театър всички танцьори ще се отправят към площад "Възраждане", където ще продължат с хората, като първото ще е Право северняшко хоро.

Всеки плевенчанин ще може да се присъедини към танцьорите.

Според Джейлян Демирев при провеждането на такива форуми с вход свободен, каквото е "Любимото ми хорце", зад които стоят местни организации – читалища, танцови клубове и други, общинската управа трябва да оказва подкрепа,  като не се изисква наем за залата или сцената. По този начин ще се "даде едно рамо" на плевенските творци, смята Демирев. Той подчерта, че и тази година подкрепа при провеждането на фестивала оказват представители на местния бизнес.

Началото на фолклорния фестивал на 4 юни (събота) ще е в 10:00 часа. От Клуб "Северняците" канят плевенчани да дойдат за откриването, за да подкрепят домакините. 
 
БТА