/ iStock/Getty Images
Електробуси на общинската фирма "Тролейбусен транспорт" ще се движат по три нови градски линии в Плевен и до близкото село Гривица. Решението за това бе взето на днешното редовно заседание на Общинския съвет. 

Новите линии ще са: номер 19 с маршрут жк "Дружба" - Първа клинична база - Втора клинична база; номер 20 с маршрут Моста - Стъкларски завод; номер 21 с маршрут жк "Дружба" - Стъкларски завод. Те са обсъдени в комисия, свикана със заповед на кмета Георг Спартански.  

Общинският съвет определи цени на билети и карти на пътниците по линията Плевен – село Гривица. Редовният билет ще струва 2 лв., децата от 7 до 10 ненавършени години ще заплащат 1 лв.

Месечна абонаментна карта за граждани ще е 70 лв., за учащи - 50 лв., пенсионери - 50 лв. 

Трите градски линии ще започнат да превозват пътници от 1 септември, а до Гривица електробуси ще се движат още от 1 юли.

В края на миналата година бяха доставени 14 електробуси и зарядни станции за тях в изпълнение на проекта "Утвърждаване на екологосъобразния обществен транспорт в Плевен" по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020".

Той се осъществява от община Плевен в партньорство с общинското дружество "Тролейбусен транспорт" и е на обща стойност от близо 18 милиона лева. Част от зарядните станции вече са монтирани на територията на новото тролейбусно депо в квартал "Дружба".

В момента се извършва монтажът на осем в района на старото депо. 
БТА