/ iStock/Getty Images
С инвестиция от над 2,69 млн. лв. в Плевен започна основен ремонт на единствената общинска концертна зала "Катя Попова".

Официално начало на строителството дадоха заместник-кметовете Стефан Милев и Милен Яков и ръководителят на проекта Мирослав Илиев. Залата се очаква да започне да функционира обновена в края на тази година.

Тя ще бъде преоборудвана, ще има подобрена енергийна ефективност, ще бъде достъпна за хора с увреждания чрез построяването на асансьор зад нея, откъм сградата на МВР.

Община Плевен ще разполага с бюджет от над 156 млн. лв.

"Като единствена общинска зала, тя поема около две трети от събитията в града, затова ще се стремим да я обновим по-бързо, но качествено", каза Стефан Милев. Той обяви, че е получил уверение от строителите, че ще съкратят сроковете и засега вървят по график.

"Успяхме да осигурим изпълнението на този проект, след като направихме спестяване на средства чрез проведени други обществени поръчки", разясни заместник-кметът. Мирослав Илиев добави, че е много важна акустиката на залата, която ще се постигне чрез осигуряване на специални материали.

Пристройката към нея ще има освен асансьор, и стълбище за евакуация. Местата за зрителите ще бъдат почти 250. Арх. Мариана Цветкова посочи, че се премахват съществуващата сега средна пътека в зрителната зала и стъпалата пред сцената.

Седалките ще бъдат в цвят бордо. Осветителните тела са внос от чужбина и няма да правят сенки върху лицата на артистите, поясни архитектът. Официалното начало на инвестиционния проект беше дадено с отваряне на бутилка шампанско и плисване на менче с вода.
БТА