/ ThinkStock/Getty Images
С церемония за първата копка започна изграждането на спортен плувен комплекс с четири басейна в Плевен.

Инвестицията е на дружество, в което акционери са строителната фирма "Хоризонт Иванов" и плувният клуб "Инвиктус". Проектът е на стойност около 10 млн. лв. като част от средствата са осигурени с кредитна линия от Фонда за регионално градско развитие и банка ДСК.

Ремонтират единствената концертна зала в Плевен с близо 2,7 млн. лв.

"Спортният комплекс ще е разположен на бул. "Георги Кочев" 4 в града, до представителството на автомобилната марка "Сеат".  Нашата кауза е изграждането на център, където плевенчани на различна възраст да се грижат за здравето си и да спортуват", каза Кирил Бъчваров, треньор по плуване и председател на плувен клуб "Инвиктус". 

Проектът предвижда да бъдат изградени един басейн с дължина 50 метра и осем коридора за плуване, около който ще са разположени трибуните с 500 места, по-малък басейн с дължина 25 метра и още два, които ще бъдат предназначени за бебета и подрастващи до седемгодишна възраст. Ще има помещения за СПА процедури и фитнес, съблекални, паркинг.

Идеята е в новия комплекс да се провеждат редовно плувни турнири, както и да се организират спортни дейности, насочени към здравето на децата. "Живеем в доста сложно време, във време, което ни разделя и се надявам, че това, което ще изградим, ще ни обедини.

Смятам, че тази инвестиция ще направи Плевен по-добър, нашите деца - по-здрави, по-силни и по-дисциплинирани, с по-голямо самочувствие за изява", каза Борислав Иванов, президент на фирма "Хоризонт Иванов".

Сред гостите на старта на строежа бяха кметът на община Плевен Георг Спартански, зам.-кметът Стефан Милев, плувци от клуб "Инвиктус" и техните родители, директори на училища и представители на спортни клубове от града.  

Срокът за изпълнението на проекта е една година. Очакванията са през май 2023 г. Плевен да има модерен спортен плувен комплекс.  
БТА